Eliquis véralvadásgátlót szedek, majdnem minden reggel pici alvadt vér ürül az orromból, ha orrot fújok. Ez a gyógyszer miatt van? Napi 2x5mg az adagom.
Figyelt kérdés
2020. jan. 24. 18:58
1/3 anonim válasza:
A gyógyszer miatt van. Gátolja a véralvadást. Ezek a véralvadásgátlók már csak ilyenek.
2/3 anonim válasza:
Én most 2024 februárban estem át tüdőembólián és ezért Eliquist kell szednem. Most kb. 3 hónapja szedem ezt a gyógyszergyári előírt adagot(2 x 5 mg naponta) és azt tapasztalom, hogy ha valamilyen enyhe vagy súlyosabb felsőlégúti fertőzésem van, azonnal légúti nyálkahártya vérzések következnek be (rozsdás köpet, enyhén véres orrváladék). Ez egyértelműen a nem személyre szabott gyógyszer adagolás (azaz túladagolás) következménye. Ugyanis 3 héttel a gyógyszer szedés megkezdése után rozsdás köpettel járó köhögés majd garatfájás, véres orrváladék stb. jelentkezett, amikor is lecsökkentettem az adagot napi 1 tablettára. A kezelőorvosom úgy nézett rám, mint egy tömeggyilkosra és újabb embólia kialakulásával fenyegetett. Mindenesetre 2-3 hetet megvoltam napi 1 tablettával, aztán amikor a felsőlégúti kórból kigyógyulóban voltam, akkor visszatértem a napi 2 tablettára. Akkor már nem jelentkezett semmiféle vérzésre utaló jel. Most pár hét elteltével megint hurutosabb vagyok és mivel jelentkezett véres orrváladék, ezért megint lecsökkentem az Eliquist. Ezekből a tapasztalatokból azt vontam le, hogy a dozírozás nem személyre és nem aktuális egészségi állapotra szabott, hanem kizárólag a trombózis biztos (sőt túlbiztosított) elkerülését célozza, mintha más történés elő sem fordulhatna.
3/3 anonim válasza:
Kedves 2. anonim válaszadó. A gyogyszerdozisod profilaxis miatt ennyi, ez a protokoll 50 kg felett. Önkényesen nem szabad modositgatni, hanem fel kell venni a kapcsolatot probléma esetén a kezeloorvosoddal. Az Eliquis felezési ideje 12 óra, tehát a napi egyszeri bevétel nem hatékony.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!