Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Ct lelet értelmezésben kérnék...

Ct lelet értelmezésben kérnék segítséget? Mk. Tüdőcsúcsban néhény apró subpleurális nodulus figyelhető meg. Mk. O. tüdőben egy egy subpleuralis és intrapulmonalis micronodulus látható.

Figyelt kérdés
Ezek tüdőgyulladások nyomai? Hogy kell elkepzelni egy ilyen nodulust? Olyan mint egy heg vágás után? Ezek így maradnak életem végeig vagy lehet velük valami pozitív vagy negatív irányban?

#tüdő #nodulus
2019. nov. 15. 10:34
1 2 3
 11/24 Ypszilon1980 ***** válasza:

CT-t lehet negyedévente simán csinálni, nincs erre semmilyen szabály. Esetleg MR-t lehetne még talán erre, ha félsz a sugárterheléstől.

Ezek a gócok okozhatnak állandó gyulladást, lázas lehetsz, légzési nehézségek lehetnek, fájdalom jelentkezhet, de műtét vagy ptx-ből is visszamaradhat ilyen kerekárnyék, vagy akár egy lezajlott TBC.

2019. nov. 15. 16:20
 12/24 A kérdező kommentje:
Nyilván, csak úgy járok mint Marie Cure. Ha indokolt lenne a ct akkor azt javasolták volna szerintem a kórházban. De ott azt mondtak évente röntgen és kész. Hát....nem lettem okosabb. :(
2019. nov. 15. 18:11
 13/24 A kérdező kommentje:
Mri-t nem szoktak tüdő nezegetésete használni. A ptxet amúgy fémmel varják szóval nem is lehetne mri-m. Semmi ilyen tünetem nincs amit említesz.
2019. nov. 15. 18:14
 14/24 A kérdező kommentje:
Tbc-s nem voltam!
2019. nov. 15. 18:14
 15/24 Ypszilon1980 ***** válasza:

Marie Curie nem röntgensugárzásban halt meg, izotópokkal kisérletezett.

Röntgennek nem látom értelmét, ha nem is látszik rajta, teljesen logikátlan véleményem szerint, de nem én vagyok az orvos.

2019. nov. 15. 18:15
 16/24 A kérdező kommentje:
Tévedsz! Mari Cure találta fel a hordozható röntgengepet és a háború alatt hasznalta folyamatosan mindenfele védőfelszerelés nelkül így rengeteg sugárzást kapott. Abba halt bele. Olvass utána!
2019. nov. 15. 18:19
 17/24 A kérdező kommentje:
Szerintem is felesleges a röntgen. De szerintem a ct is amíg nincs semmi tünetem. Mert minek? Nekem úgy tűnik teljesen orvos függő mi kerül rá. Ami neki fontos vagy amihez kedve van leírni. :/ egy ilyen hülye miatt mehettem most ctre. Mert az isten barma nagyobbnak nézett 2 nyirokcsomót a hasamban. Erre a hematológián végeztem. "Kellemes" volt. Ezek után kétségeim vannak amiket leírtak itt a tüdőmről egyaltalán hiteles e, ha a mellkassebészeten egy szóval sem emlitették mindezt. Komolyan nem tudom már mit gondoljak.
2019. nov. 15. 18:26
 18/24 Ypszilon1980 ***** válasza:
Nem tudom azt, hogy PTX műtétnél mit használnak, lehet fémvarrat is akár, manapság már nem igazán használnak nem MR-ezhető fémeket. Egyébként MR-eznek tüdőt is.
2019. nov. 15. 18:30
 19/24 Ypszilon1980 ***** válasza:

Nem igaz, Curie ugyan feltalált egy hordozható eszközt katonák gyógyítására, a mozgatható radiografikus egységeket, ezek a szerkezetek rádiumcsövekből álltak, ezek radioaktív gázt bocsátottak ki, amit később radon néven ismertünk meg és ő radioaktív sugárzásban halt meg.

Ma már röntgennel annyira kis dózisok vannak, hogy abba belehalni nem tudsz, évente 4 CT nem okoz egészségügyi kockázatot, persze ha nem szükséges, akkor ne legyen, ebben igazad van.

Figyelj, én nem tudom, ezt a kezelőorvossal beszéld meg, lehetséges, hogy elegendő a mellkas röntgen.

2019. nov. 15. 18:40
 20/24 A kérdező kommentje:
Hát ha lenne kezelőorvosom akkor vele beszélném meg :D Biztos nem itt kérdezősködnék.
2019. nov. 15. 19:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!