Milyen betegséged volt utoljàra és mikor? Hogy kezelted ki magad?
Elég gyakori problémát hozok.
Betegség: Influenza, szövődményes gége- és légcsőgyulladással.
Egy kicsit több, mint egy hete influenzás lettem. Először torokfájás, majd izomfájdalom, utána 3 napig láz egyfolytában, addig naponta csak pár falatot ettem. Pár napig gyulladt, lepedékes volt a mandulám és állatira fájt. Azóta is gyenge és rekedt vagyok, a látásom homályos. Pár napja már csak nátha, rekedtség és köhögés van. A rekedtségből és az éjszaka rohamokban előtörő száraz köhögésből ítélve gége- és légcsőgyulladásom van, amit az influenza okozott. A nyaki nyirokcsomóim duzzadtak. Csak a számon kapok levegőt, de a hideg levegő meg csiklandozza a légcsövemet és hajnalig fulladozva köhögök. Nehéz megtalálni a megfelelő pozitúrát, amikor a légcsövemet nem ingerli semmi.
Kezelés: Vírusos, tehát az antibiotikum NEM jó rá. (Ha hirtelen jött, izomfájdalommal jár és az orrváladék/köpet áttetsző, folyékony, akkor nagy valószínűséggel vírusos.) Otthon kell maradni és pihenni. A magas lázat csillapítani. Fokozott folyadékbevitel. Mézes- vagy gyógytea, sós vizes gargarizálás, inhalálás, C-vitamin. Köhögéscsillapító száraz köhögésnél éjszakára (nekem nem hatott). Amint kicsit kezd felszakadozni, köptető kell. (Akkor már tilos a köhögéscsillapító!) Ha a felköhögött vagy az orrváladék zöldes színűvé válik, bakteriális felülfertőződésről beszélünk. Ilyenkor vissza az orvoshoz. Ha szükségesnek látja, ír fel antibiotikumot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!