Vannak tudományos bizonyítékok a homeopátia működésére? Vagy csak placebo tabletta?
Szia!
Nekem 4éves a kisfiam, mi rendszeresen használunk egyes homeopátiásakat, egyeseket meg adott betegségekre. De használtam én is már gyerekkorom óta is, sőt szoptatás alatt is használtam az egyik fajtát, így volt bőséges tejem.
Így saját tapasztalataink alapján tudom igazolni, hogy működnek a homeopátiás szerek!
A lényeg hogy kell idő mire hatnak főleg az immunerősítő fajták. A homeopátiás szerek lényege, hogy nem agresszívan hatnak és nem a szervezet helyett végzik el az adott feladatot. Ezek a szervezet öngyógyító, vagy védekező rendszerét pöccintik be lényegében, így a szervezettel elvégeztetve az adott feladatot, legyen az immunerősítés vagy betegségre reagálás. Szedhetőségük nem kötött időhöz, nem csak adott ideig lehet használni, hisz természettes gyógyító szer és nem ki tudja milyen dolog van benne.
Nekünk bevált...utoljára 2 hete volt hogy a gyerkőc beleesett egy durva hasmenés-hányás vírusba....és 4nap után csak rosszabbul vopt az orvos által felírtak ellenére is, ki volt feküdve, nem csinált semmit, csak feküdt-aludt, nem tudott enni, szinte pisilt kakálás helyett kb. 20 percenként. Utánna azt mondtam kész jön az erre való homeopátiás és 2 nap múlva már szinte jól volt...bár még a diéta kis ideig maradt, de már életkedve, étvágya volt.
70%os kösz a linket de most enm fogok elolvasni 6 oldalt angolul, egyáltalán miért linkelted meg mi ez?
"Egy "oktalan" állat és gyermek is értheti, hogy mi történik vele."
Allítólag az ételekbe keverték bele, szóval nem is tudhatták. De az elfogult kiértékelés fennállhat.
"Nem tudom, hogy levonható-e, illetve levontak-e már következtetést a homeopátiás szerekre "összességében". "
Én sem, én csak 2 vizsgálatot láttam, az egyik valami angol tudományos intézet vizsgálta a nobeldíjas francia tudós vizsgálatát, és hamisnak bizonyult (placebo).
Aztán valami bűvészember ajánlott fel 1millió dollárt, és megismételték a kísérletet valaki másokkal és emgint placebonak bizonyult.
Viszont nem értem, hogy pl a sima víz hogy adhat véletlenszerűen olyan magas értékeket, egyáltalán mennyire megbízható ez a sejt-tesz?
A konkéúziója az volt hogy a homeopátiás hígítás-rezgés dolog csak placebo.
"Rákerestem a neten angol kulcsszavakkal, és számos, orvosi folyóiratokban publikált cikket találtam, ami szerint történtek ilyen vizsgálatok, és valóban hatásosnak is bizonyult ez a szer. "
A probléma az, hogy a saját laboraikban sikeresnek bizonyultak az első tesztek a francia tudós esetében is. De valahogy a nemzetközi teszteken más eredmény jön ki.
Nem tudom van-e jelentőssége egy konkrét szerrel foglalkozni, ha ugyanazon az elven készítenek minden homeopátiás szert.
Ha elolvastátok, össze tudnátok foglalni nekem? Tudok angolul de most nincs időm rá.
De szerintem ha ez sikeres volt és állítólag más sikeres tesztek is voltak, akkor lehetséges hogy az adott szer vizsgálata volt az általam ismert 2 szerben hatástalan, de ez nem jelenti azt hogy maga a homeopátia összességében hatástalan.
32-16 páciens szerintem nem reprezentatív. Bár elképzelhető hogy nincs lehetőség nagyobb vizsgálatokra.
A többi link meg nem működik.
144 páciens már hitelesnek nevezhető. De ez 2007es vizsgálat, elég régi, lehet hogy ezek csak az első eredményei voltak annak, amit én láttam.
De akkor meg azt nem értem, hogy lehet hogy itt a duplavakplacebo kísérlet eredményes lett, a fil mszerint amit néztem (valami Randy volt talán az a bűvész aki felajánlott 1 milliót) nem volt sikeres a kísérlet. Hogy lehet, hogy ha egyszer duplavak, akkor a saját laborukban más eredmény születik, mint máshol? Ennyire elfogult lenne minden homeopátia-kutató? De akkor miért találta ugyanezt az eredményt egy olyan kutatónő, aki nem hitt benne? És miért volt megint más az eredmény amikor nemzetközi szinten vizsgálták?
"Ez nyilván nem összevethető az eredeti "hatóanyagot" nyomokban sem tartalmazó egykomponensű szerekkel. Amelyekről maguk a homeopaták állítják, hogy nem vizsgálható kettős-vak módszerrel, mert a gyógymód annyira individualizált. "
Ez fontos kérdés, mert amiket én léttam, azok kb 12-30xos újrahígításban voltak (1 hígítás 1:100).
Tehát mondhatjuk hogy a homeopátia mindaddig hatásos lehet, amíg valóban tartalmaz vegyileg is olyan részecskéket, ami hatást fejthet ki?
"Egyáltalán bármilyen konkrét vizsgálat csak annyira igazolja a homeopátia működését, amennyire bármilyen sima gyógyszervizsgálat igazolja az "allopátia" egészének működését. "
Hallottam ilyen véleményeket is, hogy az "allopátiás" gyógyszerek 50%ának valós kimenetele a gyakorlatban ismeretlen, és persze attól függetlenül hogy van-e hatóanyag, ott is működik a placebo.
Másrészt az elnevezés okából egyetértek azzal, hogy a tünet ellensúlyozása akár rosszabb is lehet, mint a tünet azonos jellel való kioltása. Sajnos ma még mindig csak főképp tüneti kezelés folyik, és ez elég durva hátránya a "hagyományos" orvosi gondolkodásnak.
Míg mondjuk egy holisztikus hagyományos kínai gyógymód a szervezetet szinte nem is specifikus helyeken, hanem szervegyüttesekben kezeli (a kihatások miatt).
"Mindenfajta kutatásra igaz volt, hogy a rosszabb minőségű, illetve az alacsony számú résztvevővel készült vizsgálatok mutatnak jobb eredményt. "
Nekem is ez volt a problémám, nem ismertem ilyen összesítést, köszönöm.
Ez az egész kissé olyan mintha a homeopátia-hívők teljesen más világban publikálnának, míg a hagyományos-hívők meg mindig megállapítanák, hogy csak placebó.
" A homeopátiás szerek lényege, hogy nem agresszívan hatnak és nem a szervezet helyett végzik el az adott feladatot. "
Lehet, hogy pont ezért nem hatásosak a nagy összehasonlító kutatásokban? Megeshet. Nem erősek, tehát hosszabb idő kell, mire kifejtik hatásukat?
De az ilyen ellentmondásos vélemények meg tapasztalatok után nem igazán tudok még most sem dönteni. Talán még mindig nem elég előrehaladott a kutatás ezen a területen.
"Talán még mindig nem elég előrehaladott a kutatás ezen a területen."
Az lehet. Szolgáljon a homeopátia mentségére, hogy alig több, mint kétszáz éves. :)
Azt hiszem nekem ez a kritikus pont a történetben. Valaki kétszáz éve kitalált valamit, és miközben az orvostudomány és a tudomány minden más formája gyökeres változáson ment át menet közben, még mindig nem sikerült kitalálni sem azt, hogy működik-e, sem azt, hogy egyáltalán hogyan működhetne. Kutya és gyerek, Benveniste és Randi, Shang metaanalízise, a szomszéd néni, aki esküszik rá. Ember legyen a talpán, aki ebből meg tudja ítélni, mi az igazság. De a kétszáz évnyi bizonytalanságnak nagyon más oka, mint egy körmönfont összeesküvés, nem lehet. Vagy az, hogy mégsem működik.
"Lehet, hogy pont ezért nem hatásosak a nagy összehasonlító kutatásokban? Megeshet. Nem erősek, tehát hosszabb idő kell, mire kifejtik hatásukat? "
Szerintem, nem az erősség a lényeg. Attól, hogy a gyógyszereknek titulál kapszulák és kotyvaszok agresszíven elnyomják a tüneteket nem gyógyulási folyamat történik. Valamint pont az erős "agresszivitásuk" miatt meg is gyengíti pluszba a szervezetet, tehát még ha kimenőben is vagy varami betegségből, secperc alatt szedheted össze a másikat legalább fél hétig, mire regerenálódik a szervezeted az őt ért elnyomás miatt..
Az hogy idő kell, az immunerősítőkre írtam, de nem hetekre hónapokra kell gondolni.
Valamint ahogy említettem a hányás hasmenésre szedett homeopátiásunk 1 nap alatt segített, ellenben az előtte próbált "gyógyszerrel" ami csak elnyomta a gyereket és se étvágya se ereje nem volt. A homeopátiás hatására 1 nap alatt már nem jött vissza minden, nem volt székelési ingere 20 percenként és visszajött az életkedve, étvágya.
Az hogy ezek hígításban vannak és nem töményen szerintem semmit nem számít....a lényeg hogy nem terhelik meg a szervezetet és hatnak tapasztalataim alapján.
Alapjában véve maga a "gyógyszereknek" is van egy hatásidejük mire kifejtik a hatásukat egyébként.
Szerintem ne a hígításokkal vacilálj, hanem próbáld meg. Mert mindenki csak úgy tudja igazán megismerni az új dolgokat ha megtapasztalja...a homeopátiásak ártani nem fognak, és nem eszeveszett mellékhatásai vannak, hanem megerősítik a szervezeted azon részét ami kicsit esetleg el van "tunyulva".
Ostoba kuruzslás az egész ami azért létezik még mindig, mert hatalmas üzlet az emberek hiszékenységét kihasználni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!