Nem lehetséges az, hogy ez az egész "kínai orvoslás", csak egy biznisz és semmi valóság alapja nincs?
Az a veszélye , hogy nem jut a beteg időben a tényleg hatásos kezeléshez. Gondolok itt arra , hogy a egy dagantos beteg a chemoterápia helyett természetgyógyászhoz járkál.
Nemrég volt egy ilyen példa nálunk a kórházban , hogy egy chemoterápiára jól reagáló daganatban szenvedő beteg inkább természetgyógyászhoz járkált és mire bekerült a kórházba rendkívül rossz állapotban volt.
nekünk sem tanítottak anatómián akupunktúrát, vagyis nem beszéltek róla. én a 2 álláspont között vagyok. ellenzem a túlzott gyógyszerezést, személy szerint a lehető legkevesebbszer nyúlok orvossághoz és nem tagadom, jókora biznisz a gyógyszeripar. de akkor sem csak üzlet, mert a gyógyszerek igenis fontosak. a kínai orvoslást nem tartom ostobaságnak, hiszen generációk sokasága nőtt fel úgy, hogy ilyen módon gyógyították őket, így nem lehet humbuk, a nyugati gyógyászat is merít belőle. az egyetlen probléma az, hogy az emberek tényleg "kajálják" ezt a dolgot, ami hamar feltűnt a csalóknak, akik kínai orvoslást ismerőnek kiadva magukat elszedik az emberek pénzét, miközben semmit sem csinálnak, de azt ígérik kigyógyítják a beteget rákból, aids-ből meg ami csak eszükbe jut. és sajnos legalább annyi kuruzsló van, mint szakértő, ezért ítéljük meg ennyire negatívan a hagyományos orvoslást. szerintem a kettőt ötvözni kéne, amit lehet természetes úton kezelni, súlyos gondokkal pedig orvoshoz fordulni. de ez mindenhol tendencia, hiszen a gyerekek lázát bőven lehet csillapítani hűtőfürdővel, borogatással, ehelyett a mai anyukák egyből tömik a gyerekbe a gyógyszert. és minden gyógyszernek van mellékhatása, csak ebbe bele sem gondolnak.
ami a placebót illeti minden gyógyszernek van placebó hatása(2 év szedés után még annak is, amit valóban súlyos betegségekre szednek). minden kezelésnél szerepet játszik, de hol valóban baj van, ott úgyis előjönnek a tünetek újra.
"Nem lehetséges az, hogy ez az egész "kínai orvoslás", csak egy biznisz és semmi valóság alapja nincs?"
Meglepődnél mennyi kamu van még legalizálva, csakis mert biznisz...
Annyi valóság alapja van neki, hogy ugye mint fentebb említették placebo...
Nincsen semmi a bajom a placebó hatással , de ne tulajdonítsunk többet egy olyan terápiának lásd akupunktúra ami még egyetlen komoly randomizált kontrollált kettős vak próbát sem állt ki.
Ha bármelyik alternatívnak nevezett gyógymód teszem azt kínai orvoslás kiáll egy RCT-t és az eredmények reprodukálhatók akkor kész vagyok elfogadni , hogy hatásos.
Addig viszont csak felelőtlenségnek tartom , ha egy orvos vagy egészségüggyel foglalkozó ember ilyen gyógymódokat alkalmaz , propagál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!