Ma voltam a lányom eredményeiért az orvosnál és 5,9 a koleszterinje.9 ÉVES! 126 cm magas és 27,5 kg. Úgyhogy még csak nem is túlsúlyos! Sőt! Mit tudok tenni érte, hogy csökkentsem a koleszterinszintjét?
A megemelkedett koleszterin (habár véleményem szerint ez egyáltalán nem magas), a szervezet védekező mechanizmusa.
A legfontosabb hogy a táplálkozásnak az ég világon semmi köze a vér koleszterinjéhez, ugyanis az utóbbit a máj szabályozza. A táplálékkal elfogyasztott koleszterinből egy gramm se kerül be a véráramba, ellenben a máj 3-4-szer annyi koleszterint termel magától, mint amennyit megeszünk. A máj akkor emeli föl a vérkoleszterin szintet, ha valami ellen védekeznie kell a szervezetnek.
Csökkenteni felnőtt korban (gyereknél nem tudom) omega3 zsírsavval ajánlatos, 3 hónapos kúra szükséges. De igazából az okot kéne megkeresni.
Megnéztem, de butaságokat ír, önmagának mond ellent, mivel ha elfogadjuk, hogy a koleszterin egy epesav-prekurzor, akkor miért nincs rá hatással, hogy mit eszünk?
Az epesavak tudtommal a zsírok lebontásában vesznek részt. Zsíros kaja -> epesavak -> koleszterin.
Vagy nem?
Köszi mindenkinek. Abban nem tudok vitázni, hogy a táplálkozásnak köze van-e a koleszterinhez, mivel nem vagyok orvos és nekem nagyon bonyolult dolog az emberi test működése. A doktornő azt mondta, hogy álljunk le az állati eredetű zsírokról, mert az növeli a koleszterint. Telítetlen zsírsavakat fogyaszthat.
Csak az az igazság, hogy nagyon nehéz úgy főzni, hogy van még 3 ember a családban, akinek nem kell koleszterinszegény diétát tartani és ők meg (legalábbis a férjem) olyan jóízűen eszi előtte a házi sonkát, kolbászt, szalonnát, kirántotthúsokat, stb.
A kivizsgálás folyamatban van, neki volt 3 évesen egy vesegyulladása és most, 9 évesen még mindig azzal járunk kontrolokra fél évente. Igy derült ki ez is, hogy magas. Keressük az okot. 9 évesen sem magas ez??? Úgy olvastam valahol, hogy 22 éves korig 5,6-ig normális. Hogy lehet az, hogy vékony kislány, sportol (kézilabdázik), alig eszik telített zsírsavat (csak olajjal főzök, olivaolajat, margarint használok), csokit keveset eszik, tejet, joghurtot inkább csak a soványakat vásárolom...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!