Relaxációs, meditációs gyakorlatot végeztél már? Tapasztalat?
Én agykontroll tanfolyamon tanultam meg lemenni alfába. Nagyon hasznosnak tartom. Ha tehetem mindennap kerítek egy 20 percet ami csak az enyém.
Mióta ezt a módszert alkalmazom stresszoldásra, elmúlt a hajhullásom (ami idegi alapú volt) és a körmömet sem rágom. A mai rohanó világot sajnos csak ilyen módszerekkel lehet túlélni. :)
Én az úgynevezett Quantum Légzést szoktam alkalmazni.
Ez egy négy lépcsős irányított légzés technika, aminek a következő lépcsői vannak:
1. Belégzés - 3, 4 vagy 5ig elszámolunk belégzés közben (attól függ kinek mi a kényelmes)
2. Tartás - 3, 4 vagy 5ig elszámolunk mialatt a levegőt bennt tartjuk.
3. Kilégzés - kifújjuk a levegőt miközben 3, 4 vagy 5ig elszámolunk.
4. Tartás - nem veszünk levegőt, mialatt elszámolunk 3, 4 vagy 5ig.
Ez a négy lépcső képez egy ciklust.
Mindegy melyik számot választjuk, a fontos, hogy mindegyik lépcsőnél ugyanaddig számoljunk el. Van
akinek kényelmetlen az 5, van akinek nem elég a 3, mindenki találja meg a neki megfelelő hosszúságot.
Ne használjuk órát vagy bármi eszközt a számolásra, csak csendben, magunkban kövessük a másodpercek
múlását.
Ismételjük a fenti ciklust négyszer, utána térjünk vissza a normális légzéshez. A szemünket végig tartsuk
csukva, lehetőleg ülő pozicióban legyünk, mindkét lábunk a padlón.
A négy lépés közben figyelmünkkel kövessük a légzésünket, a hangját, a milyenségét, ahogy a levegő
kiáramlik belőlünk, ahogy a tüdőnk megtelik oxigénnel, stb.
Miután végeztünk a 4 ciklus ismétlésével és visszatérünk a normális légzéshez, összpontosítsuk a
figyelmünket az ekkor előbújó érzelmekre, gondolatokra hisz ezek nem véletlenül ilyenkor jönnek a
felszínre. Lehet, hogy olyasmi, amit régóta rejtegetünk, lehet olyasmi ami aznap történt és nem igazán
szenteltünk neki figyelmet, de most előjött újra, hogy lehetőségünk legyen letisztázni a történteket. Bármi
is jöjjön a felszínre, legyünk érte hálásak hisz a lehetőség eljött, hogy foglalkozzunk vele, rendbe tegyük a
dolgokat a szívünkben-fejünkben. Ha nem jön a felszínre semmi az sem baj, élvezzük a nyugalmat, a lelki
békét.
A normál légzési periódus kb. 3-5 percig tart. Ezután ismételjük a fenti ciklust még háromszor, minden
ciklus után kb. 3-4 perces normál légzéssel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!