Akut leukémia miatt fél évig kemoterápiával kórházban kezelt, de másfél éve már otthon kvázi tünetmentesen levő, de kemogyógyszeres kezelés alatt álló személy szedhet-e homeopátiás szereket esetleges megfázásra, lázra, fájdalomcsillapításra, stb?
A 3. válaszoló vagyok.
A gyógynövények felhasználása nem egyenlő a homeopátiával. Magyarországon létezik is egy külön kategória a "gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény", amelybe nagyobbrészt gyógynövények tartoznak, amelyek jótékony hatása bizonyított, de senki sem vette a fáradtságot, hogy gyógyszerként törzskönyveztesse őket. A gyógynövények értő kézben kifejezetten hatékonyak tudnak lenni, bár figyelni kell rá, hogy nehogy rontsák a szedett gyógyszerek hatását.
A homeopátiában az alapfeltételezés őrültség, nevezetesen, hogy ha egy adott hatóanyagot egymilliószorosára hígítunk, hatásosabb lesz, mint töményen. Ez körülbelül azt jelentené, hogy egy korsó sörtől sokkal jobban be lehetne rúgni, mint fél liter tisztaszesztől sőt, ha csak egy csepp sört oldanánk fel egy korsó vízben, attól még sokkal jobban be kellene állni, pedig a tapasztalat éppen ennek az ellenkezőjét igazolja. A "magyarázatként" felhozott energiaátadás és társai pedig egyszerűen halandzsa.
Utolsó válaszolónak:
A homeopátiának nem az a lényege, hogy hígítva hatásosabb, mint töményen, hanem az, hogy töményen MÉREG, hígítva viszont gyógyhatású.
Én őszintén szólva nem nagyon hiszek a homeopátiában, de sokan dícsérik, ezért nem zárom ki, hogy valóban hatásos lehet. De tekintve azt, amit fent írtam, egy ilyen súlyos betegségnél történő használata véleményem szerint mindenképp orvosi jóvájagyást igényel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!