Valakinek sikerült feloldania epekövet feketeretekkel?
Igen, én is tanultam élettant, de az epe nyilván ürül bármiféle "hajtás" nélkül is z epehólyagból, ez a dolga neki.
Ha provokálod akkor azzal csak rosszat tudsz tenni, ha köve van valakinek akkor meg pláne, de mindenki úgy és azt tesz a testével amit csak akar, ha mégis bajod lenne, akkor még mindig ott a műtét, csak egy akut műtétnél mindig nagyobb a rizikó mint egy elektívnél, ezzel számolni kell.
Szia!
Igen, nagyon érdekes amit írsz, és valóban csak néhány éve dolgozok mint orvos.
Én úgy gondolom, és nekünk ezt is tanították, hogy mindig azt kell tenni, ami a betegnek a legjobb.
Egy méh eltávolítás egy olyan nőnél aki nem szült még sokkalta radikálisabb és morálisan is nehezebb ügy mint egy epehólyag kivétel.
Valóban csonkolás, ha így nézed, igen, mint ahogy mondjuk egy daganat eltávolítása is kvázi csonkolás, de szerintem nem így kellene rá nézni.
A kérdés hogy megpróbáljak-e egy heroikus műtétet, mondjuk másfél-két óra alatt, és kockáztassam, hogy a beteg kap egy hashártyagyulladást, szepszist, intenzívre kerül, súlyos szövődmények maradnak vissza, akár meg is halhat, vagy kapjam ki 20 perc alatt a panaszt okozó szervet és jelentős mellékhatások nélkül néhány nap múlva dolgozhasosn tovább a betegem, akkor én a másodikat fogom javasolni.
Természetesen én nem azt mondodom hogy ez a szent gárl, és ezt csak így lehet, de szerintem ez messzemenőkig jobb megoldás.
A te pládád más, ott én is azt mondanám hogy tegyünk meg mindent, és még attól is többet hogy anya lehessen az illető, ne vegyünk ki egy méhet ha nem muszáj, de itt is azért elég árnyaltnak kell lennie a képnek, mert ha belehalhat a műtétbe akkor megéri kockáztatni? Ha esetleg mondjuk egy tumor eltávolítás miatt törénik a méh műtét és nem akarom kivenni akkor kockáztassam hogy maradjon a méh és visszatérhet a daganat?
Ezek nehéz kérdések, és soha nem az orvosnak kell meghoznia egyedül, ennek párbeszédnek kellene lenni, előnyök és hátrányok mérlegelése, erről szól az orvoslás szerintem
Jajjnekem, Kuala Lumpur... Valami távolabbi csodahely nem volt...??
Szegény Déri János is a manilai csodadoktorban hitt, aztán jól bele is halt. .((((
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!