A napfényből mennyi D vitamint tudunk begyűjteni?
"A kielégítő vitaminellátottság feltétele a szabadlevegőn, napfényen való tartózkodás naponta minimum 15-30 percig.
A megfelelő D-vitamin-bevitel
A hazai ajánlás napi D-vitamin-bevitelre (NE=Nemzetközi Egység, 1 NE = 0.025 μg D3-vitamin):
Csecsemők számára: 400-1000 NE
Gyermekek számára: 600-1000 NE
Serdülők számára: 800-1000 NE
Felnőttek és várandósok számára: 1500-2000 NE"
"Csak az UV-B sugarak töltenek fel D-vitaminnal
Fontos megjegyeznünk, hogy az UV sugárzáson belül csak az UV-B hatására termelődik D-vitamin a szervezetben, az UV-A sugárzásnak nincs ilyen hatása, sőt károsítja a kollagénrostokat, okozhat különféle bőrbetegségeket, korai ráncosodást, súlyosabb esetben még bőrrákot is. Ennek tudatában, nem mindegy, hogy mikor tartózkodunk a napon, 11 és 16 óra között csak nagyon magas faktorszámú, UV-B és UV-a elleni védelmet nyújtó napkrémmel javasoljuk a napozást. Bőrtípustól függően, hosszabb ideig ebben az idő intervallumban való napozástól keletkezhet valamilyen bőr károsodás, amit olykor nem is veszünk észre, csak évekkel később jelentkezik a tünete.
A közvetett napozással, tehát gondolunk itt arra, amikor az irodában vagy autóban ülünk, nem tudunk D-vitaminhoz jutni, ugyanis az UV-B sugarakat az üveg megszűri, így a jótékony UV-B sugarak nem érnek el hozzánk."
Most miért lett lenullázva az 5. válaszom? 😮
Senki vitájába nem avatkoztam be, csupán két cikket linkeltem ide. A kérdésre pedig megadtam a választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!