Most mi a helyzet a D vitaminnal? Mennyi az ajánlott mennyiség?
Én 4000-10000 NE-t szedek. Alapból 3000-t ajánlottak a szakorvosok és háziorvos is nekem már évekkel ezelőtt. Csak eléggé utánaolvastam az elmúlt években, főleg angol nyelvű szakcikkekben, ami eléggé unalmas, de mostanában a víruspara miatt születtek jó magyar összefoglalók is. Kipróbáltam azt az ajánlást is, hogy kezdődő vírusfertőzésnél 2-3 napig napi 20.000 NE, utána mehet vissza 4000-re, ez is bejött. Többször is készültem megfázni: sok D, egy nap múlva semmi bajom, úgyhogy 2-3 napig el se jutottam. Viszont ilyen mennyiségeket már jó minőségű ("transz") K2-vel kell szedni az érelmeszesedés veszélye miatt.
Túladagolni nem lehet, csak ha hetekig napi 60.000-t szedsz. Étellel mi nem viszünk be D-t, max. az eszkimók. De mind a két ismert D-vitaminforrásnak vannak komoly eü veszélyei - tengeri halnál a nehézfémterheltség, napfénynél az UV.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!