Kezdőoldal » Egészség » Alternatív gyógyítás » Most mi a helyzet a D vitaminn...

Senior Séf kérdése:

Most mi a helyzet a D vitaminnal? Mennyi az ajánlott mennyiség?

Figyelt kérdés
Utoljára 40 éve foglalkoztatott a kérdés, akkor a WHO 600NE-ben határozta meg. De hát akkoriban a C vitaminra is 60mg volt napi ajánlás, ami épp hogy a skorbut kivédésére elegendő. Most olvasom, hogy 10 napig 4000-6000NE a nyerő. De utána mennyi?

#D-vitamin #napi ajánlás
2021. máj. 8. 16:56
 1/4 anonim ***** válasza:
77%
Én 1000 mg C vitamint és 2000 NE D vitamint szedek. Ennél többet azért sem ajánlott, mert étkezéssel is viszel be x mennyiséget, és mivel zsírban oldódó vitamin, nem vízben, így túl is lehet adagolni.
2021. máj. 8. 17:01
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
2000-4000 NE, kor, és nem függvényében.
2021. máj. 8. 17:15
 3/4 anonim ***** válasza:
82%

Én 4000-10000 NE-t szedek. Alapból 3000-t ajánlottak a szakorvosok és háziorvos is nekem már évekkel ezelőtt. Csak eléggé utánaolvastam az elmúlt években, főleg angol nyelvű szakcikkekben, ami eléggé unalmas, de mostanában a víruspara miatt születtek jó magyar összefoglalók is. Kipróbáltam azt az ajánlást is, hogy kezdődő vírusfertőzésnél 2-3 napig napi 20.000 NE, utána mehet vissza 4000-re, ez is bejött. Többször is készültem megfázni: sok D, egy nap múlva semmi bajom, úgyhogy 2-3 napig el se jutottam. Viszont ilyen mennyiségeket már jó minőségű ("transz") K2-vel kell szedni az érelmeszesedés veszélye miatt.

Túladagolni nem lehet, csak ha hetekig napi 60.000-t szedsz. Étellel mi nem viszünk be D-t, max. az eszkimók. De mind a két ismert D-vitaminforrásnak vannak komoly eü veszélyei - tengeri halnál a nehézfémterheltség, napfénynél az UV.

2021. máj. 8. 17:39
 4/4 anonim ***** válasza:
Nekem D vitamin hiányra 3000NE-t írt fel az orvos. Kb fél év után még mindig nem volt ideális, akkor 3 hétig 6000NE-t szedtem, majd pár héttel később már jó volt az eredményem. Most 2000NE-t szedek, és néhány hónap múlva meglátjuk, hogyan tovább.
2021. máj. 8. 22:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!