Nem bírja a fenekem a jalapeno paprikát?
Egészen odáig vagyoka csípős ételekért.
Csípős szószok, csípős kolbász, ételek, mindent szeretek.
A jalapeno paprika íze is nagyon megfogott, szeretem is, de utána úgy csíp a végbelem, hogy szinte megkönnyezek.
Ez mitől lehet?
Mástól mért nincs és ettől miért van?
A paprika nehezebben emészthető.
Nem hiába van a mondás, 2x csíp.
A kapszaicin egy ízetlen, szagtalan vegyület, ami közvetlen kapcsolat esetén ingerli hőérzékelő receptoraink végét. Ezek az idegek megfelelő mennyiségben csoportosulnak a szánkban, szemünkben, nemi szerveinken és a végbélnyílás környékén. A bőrt vastag, elhalt sejtréteg védi, az emésztőrendszerünkben pedig nincsen elég, kapszaicinre érzékeny idegsejt, ezért nem éget tüzes ösvényt Naga tesó mind a tíz méteren lefelé.
Csak az csíp, ami ingerel, ami jelen van, és ehhez a kapszaicinből többnek, vagy kevesebbnek a végbélhez kell jutnia. A kapszaicint meg tudjuk emészteni, akár maradéktalanul, erre az ember emésztőrendszere alkalmas, ha valakinek mégis csíp másnap reggel, a szervezete nem volt elég mohó.
Forrás: Google.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!