Atorvasztatin (koleszterin csökkentő) ráerősíthet a depresszióra vagy rossz hangulatra?
Sziasztok!
A szituáció: 31 éves férfi vagyok, a koleszterinem és trigliceridem a vérképben valamivel a normális felett volt, meg van rajtam 15-20 kiló felesleg. A háziorvos felírt 20 milligramm atorva-teva tablettát, este egyet. Egy hete szedtem.
Egyébként sem vagyok éppen jó hangulatú, sőt valamennyire talán depis is vagyok, de a kávé meg este némi hangulatjavító tea vagy egy korsó sör életben tart. Mellesleg nagy dózisú multivitamint (scitec Multipro) szedek (van a pakkban halolaj, lecitin, magnézium stb is).
Na most a múlt héten teljesen zombi fáradt voltam, szó szerint utáltam reggel felkelni és hiába ittam kávét vagy energiaitalt, semmit se használt. De este meg nem bírok elaludni. Mondjuk mindenféle dolog kavarog a fejemben, de régebben azért 23:00 kor el tudtam aludni és reggel fel bírtam ébredni fél óra alatt.
(A munka és a stressz és gond nem több most se mint amivel az elmúlt évtizedekben meg bírtam küzdeni, sőt egyre inkább a kezemben van az irányítás a saját életemben.)
Ha valakinek hasonló tapasztalata van, akkor írjon.
természetesen minél hamarabb átmegyek a dokihoz is a kérdéssel.
a koleszterin 7.17 mmol/l és 5.20 alatt kellene lennie. DE: azt nem írja hogy ebből mennyi a HDL meg LDL, pedig még én is tudom hogy kettő féle koleszterin fajta van és az egyik "jó" a másik "rossz", pedig nem orvoslásból van doktori címem. szóval talán ezt még ki kellene deríteni?
emellett a trigliceridem 1.80 mmol/l és 1.70 alatt kellene lennie.
Az, hogy "elméletileg" nem befolyásolja a pszichés állapotot, de ugyanakkor téli nyomott hangulatra elkezdtem előtte (egy hétig mielőtt a gyógyszert kaptam) remotivot szedni, ami orbáncfű és a betegtájékoztató kifejezetten említi mint gyógyszerkölcsönhatást, és az alkoholt is szóval sört se ihatok, ez biztosan ront a hangulatomon, de a betegtájékoztató említ a sztatin gyógyszer csoportra depressziót mint ritkán megfigyelt mellékhatást, meg guglival is találtam ilyen esetet, ezért kezdett el érdekelni a kérdés, hogy most ez lehet e így? Ja, és természettudósként naponta tapasztalom, hogy az elmélet a valóság túlzott leegfyszerűsítése, és néha eltér a gyakorlattól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!