Az agydaganattól is lehet magas a vérnyomás?
"ha mikro adenóma, akkoris műtik, ha a gyógyszer nem segít és nagyon fáj, mert fontos központi idegrendszereket nyomhat, elsősorban a látásért és a mozgásért felelős idegeket."
Pontosan. Nem az a lényeg, hogy mikro vagy makro vagy mega vagy giga. Minden tizedik ember fejében van adenóma. Ez egyeseket elkezd bántani, másokat nem. A legtöbben sose tudják meg, hogy adenómájuk van. Nem méretfüggő.
"Azt mnodták lehet kéne műteni, de persze ezt nem orvos mondta."
Lehet, hogy az orvosok problémás páciensnek tartanak és kevéssé hisznek neked. Nagyon sok a hipochonder, akik miatt óriási kiadásai vannak az egészségügynek. Ezért az orvos nem reagál minden panaszra, különösen, ha valakinek állandóan új panaszai vannak. Ezt meg kell értened, sajnos így van. Az is nyilvánvaló, hogy először konzervatív kezeléssel próbálkoznak, vagyis gyógyszerekkel befolyásolják a hormonszinteket. A műtét egy költséges, nagyszabású és veszélyes beavatkozás.
"de van orron át történő agyműtét is, azon keresztül hozzá férnének az agyalapi mirigyhez?"
Természetesen hozzáférnek orron keresztül. Ennek a módszernek az az előnye, hogy nem kell kibontani hozzá a koponyát.
"tudom kicsi a mirigy, de melyik felén található az agyamnak"
Középen van, alul, elöl.
"Mert nekem a jobb oldalon szokott fájni inkább, és a tarkómnál meg a halántékomnál, sőt arcom és nyakam alatt is erősen lüktet, a karom meg néha zsibbad, mintha rossz lenne a vérkeringésem, és nagyon fázom mostanában."
A fejfájás az egyik leggyakoribb (ha nem A leggyakoribb) panasz a világon. Lehet, hogy semmi köze a betegségedhez, hanem egyszerűen a hibás testtartásból, stresszből, sok ülő munkából stb. adódik. Van a fejfájásbetegségeknek egy csomó fajtája, melyek egy csomó betegségcsoportra tagolódnak. Csak egy szakorvos tudná megmondani, mi a fejfájásod oka és összefügg-e az adenómával. Alapszabály viszont, hogy rögtön ki kell vizsgálni a fejfájást, ha ismert az agydaganat. Ez nem kérdés.
"Vettem ma vérnyomásmérőt, a volt barátom anyja cukros volt, már meghalt, ezért most megkapom tőle a vércukor mérőt is. "
Ez nagyon helyes, nem is értem, miért nem korábban. Mérd gyakran és naplózd. Mivel a betegségek diagnózisában az időzítések és időtartamok fontosak az orvosok számára, ezért a mérési időpontokat le kell jegyezni.
Ha a vérnyomásméréstől ideges vagy és ettől felmegy a vérnyomásod, akkor sokszor meg kell mérni. A huszadik alkalommal már nem fogsz így reagálni.
"Ki ad nekem beutalót a neurólógiára?"
Háziorvos. Kérj sürgős beutalót, a háziorvos elintézi. De magán egy neurológiai osztályon is próbálkozhatsz. Egy agydaganat közvetlen életveszélyt is okozhat (bár mondjuk nem egy félcentis adenóma), ezért hivatkozhatsz sürgősségre. A neurológus továbbküld ct-re vagy mr-re.
tegnap 21:13
Az agyműtét az nem olyan, hogy te elhatározod és elmész, aztán megcsinálják. Ha a neurológus, endokrinológus stb., sebészekkel konzultálva a leletek alapján szükségesnek látja, akkor beutal műtétre. Mármint ha te nem utasítod vissza. A műtét kockázatos. De benthagyni az adenómát szintén az.
tudom hogy azt nem én döntöm el, de én már akkor sejtettem h pco s vagyok, és van valami az agyamban, mikor még dokik nem is tudtak róla, mivel nem küldtek el vizsgálatokra,
kis koromban sokszor elájultam, meg össze vissza vérzek 24 évesen is, és három féle fogamzásgátló sem segített
csak a cickafarkfű tea, de az is meg a norcolut is csak ideiglenesen hozta meg a vérzésemet
aztán jöttek a fogyások, meg a hőhullámok, ami ilyen fiatalon fura, de nekem az volt, a hormonzavar miatt
aztán elmentem maszek nődokihoz, meg radiológiára aztán kiderült h ciszta van emlőmben meg a petefészkemben, hasamban
onnan tanácsolták a házi dokimnak h küldjön el végre valahára belgyógyászatra, gasztroenterológiára
ott mr re küldtek és kiderült a daganatom
aztán hormonvizsgálatra küldtek továbbá endokrinológiára, ahol nagyon rosszak voltak az eredményeim, bogyók nélkül is, utána gyógyszerrel is
felírták a daganat visszahúzó bromocriptint, attól besárgultam és nagyon rosszul lettem
aztán már nem csak a prolaktinom magas, amitől tej jött mellemből és maiért nem nagyon esek teherbe, hanem négy féle hormonom is
hüvely UH ra küldtek ott kiderült h PCO m van és mindkét petefészkem tele van számtalan apró cisztával, és nem volt peteérésem
doki mondta csak kezelésekkel tudnék teherbe esni
és kiderült h anno a hormonzavarom miatt voltam depressziós és pánik rohamos, és emiatt van inzulin túltermelődésem amitől mindig leesik a cukrom és nagyon rosszul vagyok
a vérnyomásom folyamatosan ugrál 14
/80 és 80/50 között
álló munkát végzek, itthon eleget alszom, mozogni szoktam
sok folyadékot iszom, nincs káros szenvedélyem
az apukámnak és anyai ágon is unokatesóimnak, tesómnak pajzsmirigy gondjai vannak, elvileg ez nálam örökletes, és társbetegség, csak nekem az agyalapi mirigyemmel van baj
a fejem igazán csak pár hete kezdett el fájni, MR en meg 5 hónapja voltam
most cypromix fogamzásgátlót írtak fel, amit csak betegek szedhetnek, direkt ciszták ellen, ami visszahúzza az androgén férfi hormont, és megemeli a női ösztrogént
sosem féltem a betegségektől, és ritkán járok dokihoz
a házi dokin kívül mindenki komolyan veszi a problémát.... inkább noszogatni kell h felkeressem a dokit
ma 17:58
Akkor válts háziorvost. De szerintem teljesen elképzelhetetlen, hogy nem vennének fel neurológiai szakrendelésre újonnan jelentkező és rosszabbodó fejfájással, ha amúgy már ismert, hogy van agydaganatod. Meg kell próbálni. Már hétfőn.
04-19 00:33
Háziorvos is küldhet, de a helyedben egyszerűen bementem volna. Egyszer neuralgiform fejfájással (annak ugye sokféle oka lehet, ezért lehet akár sürgős is) bementem a neurológiára és kész, megvizsgáltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!