Kialakulhat insomnia?
Jövő héten vizsgázom és májusban-júniusban elkezdtem éjszaka tanulni, mivel úgy hiszem, hogy akkor eredményesebben tanulok, jobban jár az eszem. Viszont kettőkor-háromkor mindig elmentem aludni. Éjszakánként ezért három-négy órákat aludtam folyamatosan, valamint a vonaton, a buszon és néha csak úgy üldögélve is megfigyeltem kisebb álmodozásokat.
Az utóbbi héten megpróbálkoztam a rendes alvással, kilenc körül elmentem aludni, de 11-kor felkeltem és ötig nem tudtam elaludni, ezért tanultam. A héten végig ez volt, négynél-ötnél hamarabb nem tudok aludni. A microalvások pedig a napom hézagjait töltik ki, mint Örkény Tóték művében, amikor másodperceket alszanak. Csak én picit nagyobbakat, utazások alkalmával.
Amikor végül alszom az ágyamban, folyamatosan, rendesen, akkor azzal nincs gond, de dél körül, vagy délelőtt 11 körül szoktam felébredni, tehát az alvás még így is 5-6-7 óra.
Szerintetek kialakulhat insomnia, vagy a vizsga elteltével visszaáll a régi kerékvágásba az alvási ritmusom?
kell neki idő, míg visszaáll, de nem lesz baj
vagy próbáld meg fokozatosan visszaállítani (mondjuk 1-1 órával told előre az alvást)
vagy ha már végeztél a vizsgával és nem baj, hogy egy kicsit nem alszol, próbáld ki, hogy nem fekszel le hajnalban, hanem kihagyod és csak másnap fekszel le, de akkor meg akkor, amikor eredetileg szoktál (ezt én még sose próbáltam, de hallottam többször is, hogy ha valaki elutazik egy időre és időzóna-változás van, akkor próbáljon meg rögtön aszerint aludni és úgy gyorsan át lehet állni, szóval talán a te esetedben is működhet)
Köszönöm a választ! :)
A vizsga jövő hét szerdán lesz, azt terveztem, hogy hétfőn és kedden már rendes időben kéne aludnom-kelnem, hogy szerdán kellőképp produktív legyek. Szóval kipróbálom ma, hogy nem alszom és csak holnap, normális időben. Tulajdonképpen a hajnali lefekvésnél sincs igazán szükségem alvásra, csak valami norma tartja bennem a lelket, miszerint muszáj lefeküdnöm a rend kedvéért.
Egyébként mitől alakulhat ki akkor az insomnia, vagy milyen tünetei vannak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!