Miért félek a sötétben, hogyan küzdhetem le?
Figyelt kérdés
Képtelen vagyok elaludni TV nélkül, különben túl sötét a szoba. Minden ropogás idegesít. Ha este felébredek, egy pohár vízért 20 percig kell győzködnöm magam. Honnan ered a sötétségtől való félelem? Miért félek a sötétben? Mindig attól félek, hogy egyszer meglátok egy árnyékot a szoba végében.2016. ápr. 20. 21:45
1/2 anonim válasza:
Régen én is féltem például éjjel gyalog elhaladni egy erdő melletti úton. Ha megzörrent az avar máris arra gondoltam hogy valaki ólálkodhat ott vagy egy veszélyes kutya vagy vaddisznó is lehet. Onnantól tört meg a sötétben való félelmem amikor elkezdtem zseblámpával megbizonyosodni arról hogy mi zörög vagy mi van ott a feltételezett helyen. Megláttam a sünt vagy egy cicát és az utóbbit meg is simogattam. Mindig megnéztem a gyanúsnak vélt helyeket amiket sötétben nem láttam de megvilágítva igen. Rövidesen semmitől nem féltem a sötétben és olyan is volt hogy éjszakai erdei földúton haladtam át kerékpártúra közben. Pedig elhagyott temetőhöz is értem, bagoly is huhogott. Sőt volt olyan is hogy éjjel egy gondatlanul szabadon engedett harcias kutya támadt nekem, de a magasfényű fejlámpámmal elvakítottam és támadásra alkalmatlan lett, percekre megvakult tőle. Vagy éjjeli kerékpározás közben mikor erdő mellett haladtam el, sok-sok világító szempár verte vissza a fejlámpám fényét. Először meggyőződtem róla hogy mik azok. Egerésző macska, őz, nyúl, éjszakai fatolvaj volt. Az utóbbi esetben kizárólag a fatolvaj ijedt meg tőlem mert azt hitte rendőr lehetek. De volt olyan is hogy egy üres ingatlanomban aludtam éjjel egyedül, mert kikívánkoztam vidékre a város zajából. Majd hajnali kettő körül a padláson lépteket hallottam. Arra gondoltam na most a szomszédmentes ház padlására a tetőn át beosonhatott valaki szajré reményében. Hangtalanul és sötétben felosontam a padlásra hogy észre ne vegyen az esetleges betörő. Egyik kezemben a magasfényű lámpa az elvakításhoz, a másikban meg egy dorong. Majd megláttam a tettest, az oda járó cirmos cica hintázott egy pallón és az csinálta a lépteket. Az ijedtség vége egy jó kis simogatás és dorombolás lett. De megint csak a félelem okáról való meggyőződés segített. Ha nem nézem meg mi az, hanem a képzeletemre bízom a léptekre hasonlító zaj magyarázatát akkor biztosan nem aludtam volna éjjel. De így még szépeket is álmodtam reggelig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!