Nagyjából kigyógyultam a bulimiából, de refluxos lettem. Mitévő legyek?
Nem kertelek: bulimiás voltam; egy ideig csak a kaja körül forgott az életem; direkt hánytattam magam. 5000-8000 kalóriákat voltam képes benyomni, tömérdek péksütit (olcsóbbik... ) és kakaóstejet, csokit, pizzát, ilyesmit.
Nagyjából (!!!) rendeződött ez a dolog.. csak nagyjából sajnos...
Most edzek; egészségesen étkezek, saláta, hús... legalábbis megpróbálok így. Néha teljes kiőrlésű szénhidrát is megy, de sokszor az se. NEM hánytatom magam csak azért, mert megettem egy kis csokit. Heti 3X edzek ( edzőterem )+ igyekszem rengeteget sétálni.
A bajom: refluxom lett... tudom, az én hibám.
Vagyis anyának is van, nem tudom, ez örökölhető-e vagy a hajlam örökölhető-e.
A szüleim nem tudják a bulimiát, de a tesóm igen.
Pszichológusra sajnos nincs pénzünk/pénzem, talán ezért se mondtam el a szülőknek. Meg főiskolás vagyok... ez a másik.. elvileg felnőtt ember. "felnőtt".
A nővérem nagyon rendes, és mindig mellettem áll, segít, akármiben fordulok hozzá! :) ő támogat igazán.
A bajom, hogy refluxom lett... és higgyétek el, mindent próbáltam:
- szódabikarbóna
- rennie ( antacida )
- szedek néha savtermelést gátló dolgokat is ( mindig hagyok min.2-3órát a rennie és a savtermelést gátló között!! tudom, hogy a 2 "kiüti" egymást )
- biztos, hogy reflux, minden tünet illik.
büfik, korai teltségérzet, nyomás a gyomorban 1-2 órával kajálás után, és a torokban gombóc, és a többi... meg érthető is... hiszen kb. 1,5-2 évig bulimiás voltam, szerintem meggyengülhetett az a záróizom a nyelőcső-gyomor között... vagyis én tettem gyengévé, tudom az én bűnöm.
Igyekszem magas párnán aludni, tegnap sikerült hogy ne úgy keljek fel hogy ég a torkom...
A problémám az, hogy most kis adagokat eszek... de így is sok sav termelődik..
hiába szedek napi 2X quamatelt, meg hagyok időt rennie közt, kamillateát is elkezdtem inni ( elvileg az nyugtatja a gyomrot )
és sokszor magamtól van hányingerem. pedig nem eszem sokat, múltkor pl. annyi volt hogy teát ittam ( nem forró, hanem ilyen spar sajátmárkás hideg tea, cukormentes üdítő ) + salit ettem ( csirke, saláta, ubi, paprika répa ) tehát semmi úgymond "hízlaló" cucc, még öntetet sem teszek rá hogy ne legyen bűntudatom.
és mégis hányingerem van.
A másik hogy van, amikor nincs hányingerem, rendesen eszem salátát ( kis adagot, hogy ne terheljem a gyomrom ) és mégis érzem a savasságot 1 órán belül kb.
Ilyenkor úgy érzem, muszáj 1 ivójoghurtot innom... csakhogy kb. 700 gr ivójoghurt se elég nekem ( legnagyobb méret majdnem ) még utána is "ég" a torkom csak kb. 2-5 percig nyugtatja le a gyomrom a joghurt.
pedig olyan jó hideg... vagy pl. a mizo termékek, madártej ilyesmi.
mármint 1 madártej nem sok kalória, elvben nem lehetne bűntudatom... de az a baj hogy a savasság nem múlik el, és még iszok tejet, meg kefirt kívánok.. ajj..
és akkor van, hogy megindul a falásroham és megint a "régi" ember vagyok aki 1,5 éve voltam... mert akkor már tudom hogy "jaj ha megittam 2 palack ivójoghurtot meg 1 kaukázusi kefirt meg tejet akkor már eszek egy kis csokit is, meg 1 kakaós csigát és majd hányok" -> ilyen alapon...
na, az a baj hogy ez az utóbbi, ez nagyon kezd elszaporodni az életemben :(
SEMMI baj nincs ha nem érzem a savasságot. nem gondolom hogy hánytatni kéne magam, múlt héten pl. egy magasabb kalóriás napot tartottam, sok csirke, saláta, 1 pici kefir(!!) avokádó ilyesmi, alma. teljesen egészséges nap. teljes kiőrlésű terméket is ettem múlt héten.
és valamiért akkor nem jött savasság. nem tudom miért. lehet máshogy vettem be a gyógyszert passz, de egész napra összeszámolva egész magas volt a kcal bevitel és nem volt bűntudatom!! ( meg edzettem is aznap ez lehet rásegít :D )
és nem is gondoltam, hogy hánynom kéne, mert edzettem, ízlett a kaja, és az a hülye savas érzet se jött a torkomba amikor "oltani" kéne azt az égető érzést ivójoghurttal...
egyedül ez az, ami hátráltat...
tudom én okoztam a refluxot, én okoztam a gyomorégésemet és azt hogy csomószor feljön a sav a torkomba...
tudom az én hibám.
Pszichológushoz nincs nagyon pénzem elmenni, a szülőknek meg azért nem mondanám el mert már nem az vagyok aki 1,5éve hogy csak bulimiás..
igazából szerintem tökre átlagosan tudnék élni ha ez a sz*r égető érzés nem lenne...
akkor tökre jól tudnék kajálni. egészségeset.
( mert tudom a joghurt tele van kalóriával.. de nemhogy 1 pici pohár natúr joghurt 700 gr ivójoghurt nem tudja csillapítani az égést... hiába próbálom.. )
ezért nem mondanám el a szülőknek.
a nővérem tudja, próbál segíteni, de ő is csak azokat a tippeket mondja amiket neten olvas és én is olvastam.
Próbáltam a salvus vizet is, szódabikarbónás vizet is, rennie, quamatel megy, kamillatea... megemelem a párnám éjjel, fekvéskor ( ez pl tegnap bejött!! )
kávét tejjel iszom!!
cigiben 50%-al gyengítettem ( én töltöm, nem dobozos... mert az egy rakat pénz, nekem egy nap kb. most kiszámolva 150-200 ft a cigaretta hogy töltöm cigarettadohánnyal...
aktív szenes szűrőre váltottam piros szűrő helyett ( jóval gyengébb ) kék dohányra a piros bitangerős dohány helyett... ez a váltás kb. 2 hónapja volt
és mennyiségben is fele annyit szívok 1 nap...
szóval eléggé visszavettem...
nem gyújtok rá kaja után ( elvileg ugye nem szabad még ha jól is esne ) kb. alig cigizek már.. 2 hónapja "lassítottam" le a cigivel... bulizni nem bulizom kb. 3 havonta 1X szóval alkohol kizárva, kávé csak reggel de az is tejjel.
a paradicsomos ételeket is imádtam ( amúgy most imádom a zöldségeket és a salikat!^^ ) de azokat se eszem már mert savat csinál... citrusféléket se...
segítsetek légyszi!
mit tegyek hogy elmúljon?? a torokban lévő gombócot/égetést kéne elmulasztani.. meg a gyomorban lévő savasságot... légyszi segítsetek, tudom én tettem ezt a testemmel.
Félreértés ne essék: nem tervezek falásrohamokat, nem dugok az ágyam alá tartalék kaját, csokit kekszet... hogy majd na betömöm és kihányom.
Igyekszem mindig tudatosan választani, még ha olyan étterembe is megyünk ( mekiben is, saláta ) meg itthon is természetesen, egészséges dolgok.
Rájöttem, hogy imádom a zöldségeket. :)
az egyedüli probléma, az, amikor
1. kis adagtól is hányingerem van
2. és ez a legnagyobb gondom, szerintem, hogy kis adagtól, ami elvileg nem emeli az inzulint se ( csirke, pulyka, sonkafélék, felvágottak, zöldségek, sali ( nem kukoricás-majonézes! ) is sok savam lesz...
és akkor amit találok a hűtőben joghurtot, azt mind megiszom, megeszem, meg kb. 0,75 liter tejet be tudok nyakalni rögtön mert 5 percre valahogy csillapítja az égést... de utána megint nem jó...
de a joghurt ugye cukros... amitől bűntudatom támad. pl. 500 gr joghurt kb. 500 kcal körül van, lehet több is fajtától függően...
és akkor már ott a bűntudat hogy "úristen, megittam 0,75 l tejet kb. 350-400 kcal + a joghurt 500 kcal " és akkor már olyan "tökmindegy" alapon eszek egy kis csokit meg 1-2 péksütit és hányok...
semmi baj nem lenne ha ez a lószar savasság nem jönne fel a torkomba...
mert a gyomromba még csak semlegesítem rennie-vel valahogy ( bár az se sikerül sokszor ) de a torkomba feljön...
meg érzem a mellkas-nyelőcsőben is..
tudom, tudom, hülye voltam 1,5 évvel ezelőtt... meg akkor kellett volna pszichológushoz menni. tudom.
ne b__sszatok le légyszi.
csak ha tudtok akármilyen tippet, légyszi segítsetek.
1. Neked pszichiáterre van szükséged, nem pszichológusra. Előbbi létezik TB támogatottan is, tehát rossz kifogás a pénz. Egy próbát megérne.
2. A fizikai jellegű egészségügyi problémákat nem otthon kell kuruzsolni netről szedett tippekkel, hanem elmenni vele orvoshoz és kivizsgáltatni. Ha mész pszichiátriai beutalóért, egyúttal elmesélheted a többit is a háziorvosodnak, tovább fog küldeni a megfelelő vizsgálatokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!