Indokolt az, ha valaki X, vagy dongalábra hivatkozva nem mozog?
A 22 éves barátomnak azt hiszem X lába van, kiskora óta, ezt szokták mondani, bár néha a dongalábat is emlegetik. Szóval most nem tudom biztosan, hogy melyik. Van egy ortopéd cipője, amin 5mm es magasítás van. Főleg szülei mondják, meg ő is néha, hogy-e miatt nem igazán tud gyalogolni. Meg hamar elfárad a lába, de fájni nem szokott neki.
Azt is fontosnak tartom megjegyezni, hogy azt mesélte, kisgyerekként az óvodában ő általában nem rohangált kint a többi gyerekkel, hanem aludt (ezért "jó gyerek volt" szokták mondani). Aztán az iskolában felmentették testnevelés alól, mert bénácska volt, kevésbé bírt mint a többiek. Itt megjegyezném, hogy én is lehettem volna felmentett, mert csípőficammal születtem, és mindig bénább voltam a többieknél. És én se nagyon bírtam futni. De a szüleim nem akarták, mert azt mondták, kell hogy mozogjak, és nem jó, ha ezt kiveszik az életemből. Én ma is mozgékony vagyok, és akár 20km-t is le tudok gyalogolni.
A leírtak miatt gondolom, hogy mivel a barátom egész életében nem mozgott, lehet hogy azért nem bírja.
Mióta együtt vagyunk, már szokta egy kicsit a sétát, mert előtte 20 perc után már nyafogott, hogy de elfáradt, de sokat mentünk, ma meg már egy órákat is bír velem sétálni.
De a szülei nagyon féltik, és óvják mindentől. A múltkor ő találta ki, hogy menjünk ki a kertjükhöz. Ami kicsit messzebb volt olyan 2-3km-re.Majd vissza mentünk. Itt már több mint 1,5 órát-t mentünk, és nem mondta, hogy hűde rossz volt neki, bár elfáradt. De mikor a szülei megtudták, azt mondták, hogy nem vagyunk normálisak, hogy ennyit mentünk, meg minek csinálunk ilyeneket. Ennek hatására később azt mondta, hogy többet nem fog ilyet csinálni.
De közbe azért lenne jó ha mozogna, mert kicsit túlsúlyos, és magas a vérnyomása. 140 az értéke, gyógyszerrel, bár nem az orvos által felírtat nem szedi, hanem valami gyógynövényeset. De néha, mielőtt ezt szedte, volt hogy felment neki 170-re is. Az orvos szerint is közrejátszik ebben mozgásszegény életmódja is.
Én egy kicsit próbálom szokatni, de nem tudom, hogy meddig mehetek el. Bár egy orvost is megkérdeztetem, és ő azt mondta, hogy az x-láb nem olyan nagy probléma.
Én szoktam túrázgatni a családdal, ami 6 10 vagy akár 16 km is lehet. És nem egyenletes terepen, hanem erdőben, meg itt-ott vannak benne meredekebb szakaszok is. A barátom, érdeklődik, azt mondta szívesen eljönne velem. Kíváncsi milyen a mi szabadabb életünk, mert náluk elég szigorúság van, még a palacsintát is késsel villával eszik meg, sok ilyesmi.
Tudom, hogy fokozatosan kell hozzászokni, nem lehet rögtön, nagyon megterhelni. De nem tudom, hogy mennyit mehet. Hogy az x-lábnak nem rossz-e már a hosszabb táv. Nehezebb terep. Félek attól is, hogy felelőtlenül megyünk, aztán rosszabb lesz a lába, vagy valami baja lesz. De azt se tudom, hogy ha pl. mondja, hogy jaj de rossz a lába, akkor tényleg ne csináljuk tovább, vagy csak úgy fáradt el mint mindenki más, mert hosszabb távon már mindenki elfárad. Mert pl. a múltokor is azt, mondta, hogy most nagyon beteg, aztán kiderült, hogy nagyon beteg mikor megfázott, de még láza se volt. CSak köhögött, és fújta az orrát, de még a torka se fájt.
Meg nem tudom, hogy hogy lehetne kikerülni a szüleit, hogy ne ijesztgessék, mielőtt elmegyünk, hogy jajj te ne menjál, mert ez meg az. Mert állandóan azt szokták, hogy jajj ha elkap az eső eláztok, és úgy meg lehet fázni, hogy bele is lehet halni. Náluk pl. sose sétálunk, nagyobbat, mert akkor akadékoskodnak, de mikor nálunk van csak akkor tudunk jobban mozogni. De ez 2 hetente van, ő pedig otthon lakik, és akkor mindenhová hordják a szülei, meg nem nagyon engedik mozogni, így nehéz, hogy hozzászokjon.
Várom olyanoknak a tapasztalatát is, akiknek vagy maguknak x lábuk van, vagy családba. Írjátok akkor oda légyszi, hogy nekem x-lábam van, és így meg így vagyok vele. Vagy ennek meg ennek x- lába van, és így csinálja.
Nektek mi a véleményetek?
Tudom,hogy sok más mozgásforma is van, és olyat érdemes keresni, amit szivesen végez.
Főként itt az a kérdés, hogy mennyire nagy probléma ez az x-láb, és hogy probléma -e ha többet megy vele.
Mert mint írtam, ő is érdeklődik, és szeretne velem eljönni túrázni, mert kíváncsi az általa még soha nem tapasztalt dolgokra.A vad természetre.
És ha tényleg csak amiatt van, mert nincs hozzászokva, akkor még hozzá lehet szokni.
Mert egy kapcsolatba alkalmazkodni is kell egymáshoz. Ha annyira beteg, el kell fogadni, hogy nem lehet.
De ha ez nem olyan nagy probléma egy kicsit ő is alkalmazkodhatna hozzám. Mert én is elmegyek vele olyan helyre néha, amit ki nem állhatok, és még jól is érzem magam. Ha meg olyan lenne, hogy nem mennék el, legalább elengedném, mert tisztába vagyok vele, hogy nem mondhat le mindenről. Én is tisztába vagyok vele, hogy erről-arró le kell mondani, de mindenben nem szeretnék megváltozni, olyanná amilyenné ő akarja.
A másik kérdés pedig, hogy mennyire játszik bele a szülei túlféltése, ami sokszor rá is átragad. Pl. lovagolni aztán biztos nem engednék el. Én egyébként jártam egy fél eéig, és nagyon szerettem, de mivel messzebb mentem tanulni, már nem fért bele a rendbe. Az én szüleim is féltettek, de el tudták fogadni, hogy lovagolni járok. De Pl. a barátom engem se nagyon akarna elengedni, ha újra el akarnék menni, mert féltene.
De egy dolog félteni a lovaglástól, az viszont, mikor arra se akar engedni, hogy az utcán egyedül mászkáljak napközbe, az túlzás. Én neki ezt nem engedem.
De a szülei is olyanok, hogy őt annyira féltik mindentől.
És mindenről lebeszélik, ami egy kicsit is új, más nekik. A fiuk pedig általába halgat rájuk.
Ezért ez is kérdés, hogy ezt hogy lehetne leküzdeni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!