Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Igaz ez, hogy egy alattomos...

Igaz ez, hogy egy alattomos szívritmuszavart csak szívkatéterezéssel tudnak megvizsgálni?

Figyelt kérdés

Szívritmuszavarom van, nem tudom mi okozza és ami a leginkább aggaszt, hogy nem tudom mennyire veszélyes.

De a 24 órás holteren nem látszott, aznap pont nem volt, másnap rengeteg, és az anyag sem volt jól olvasható. Lehet, hogy csak extrasystole-okról van szó, lehet, hogy másról.

Most kértem az orvostól egy újabb 24 órás vizsgálatot és egy terheléses tesztet, de azt mondta, hogy csak elektrofiziologiás vizsgálattal járnának szerinte sikerrel, de hogy senki se fogja tudni megmondani nekem, hogy veszélyes-e a szívritmuszavarom.

A ritmuszavar általában hirtelen testhelyzetváltoztatásnál, terhelésnél, vagy épp terhelés végén pihenésnél mélyebb levegővételeknél remegésszerű érzés a mellkasban.

A szívultrahang tiszta.

2014. aug. 17. 21:36
 1/5 A kérdező kommentje:
Úgy tudom meg is lehet halni egy ilyenben, szóval engem igenis érdekel, hogy mi történik és hihetetlennek tartom, hogy a kardiologián ezt mondják.
2014. aug. 17. 21:38
 2/5 A kérdező kommentje:
Eddig csak azért nem okozott komolyabb tüneteket, mert odafigyeltem magamra, nem vettem túl mély levegőt, amikor előjött a remegés, nem tettem hirtelen mozdulatot, ittam vizet, stb.
2014. aug. 17. 21:38
 3/5 A kérdező kommentje:
amikor nem figyeltem, volt, hogy 200-as szívverésbe ment át hirtelen a szívem szapora szabálytalansággal.
2014. aug. 17. 21:39
 4/5 anonim ***** válasza:
Ha annyira zavaró akkor menj egy komoly szívklinikára kivizsgálásra. Szerintem ott majd pontos diagnózist állítanak fel. Azok a tünetek normálisan működő szív esetében nem megengedettek.
2014. aug. 17. 22:47
 5/5 anonim ***** válasza:

Nem vagyok orvos, de a remegés lehet fibrilláció, ami nem feltétlenül orvosolandó probléma, de ezt Neked kell tudni, hogy mennyire súlyos.

Nekem WPW szindrómám van, az elmúlt időszakban eléggé eldurvult (218as pulzus és hasonlók hosszantartóan), nekem most lesz elektrofiziológiám, ha szerencsém van, akkor megtalálják a problémát kiváltó részt/részeket és ki is égetik.

A szívultrahangnak örülni kell, de egy csomó probléma (pl. a WPW is) tökéletes szívultrahangot mutat.

A WPW-re is jellemző, hogy helyzetváltoztatásnál jön elő. Fibrillációt okoz. Elképzelhető, hogy egy gyengébb formában, de ez van Neked is.

Fontos, hogy milyen nemű vagy és hány éves, mert ha pl. még gyerekvállalás előtt álló nő vagy, bedurvulhat a terhesség alatt. Én most ezért kell, hogy vállalkozzak a kiégetésre. A szülőágy mellett pár év múlva nem állhat egy kardiológus, aki ha kell, újraindítja a szívem, ha nem akarna a szokásos módon visszaállni a helyes ütemre. Sajnos kellett már sürgősségire rohannom, mert sehogy nem akart visszaváltani a nekem átlagos 55re.

Ha aláveted magad az elektrofiziológiának, akkor ott közben akár segíteni is tudnak, egy ott diagnosztizált WPW-t azonnal tudnak égetni is. Van kockázata persze. Elsősorban a trombózis veszélyét növeli meg. Jó, ha nem vagy túlsúlyos, mert akkor kényelmesebben tudják felvezetni a katétert. A kiégetéses dolognál, ha minden rendben van, akkor 1 napig tartanak benn (általában) és mehetsz is haza, egy darabig nem szabad erős fizikai munkát végezni, de semmi extra. Szerintem ugyanez igaz arra is, ha nem égetnek, csak elektromos ingerekkel nézegetnek.

Mérlegelj, hogy mennyire durva és ha most nem is szánod rá magad, ha rosszabbodik, menj vissza.

Neked kell tudni, hogy milyen jellegű, együtt tudsz-e élni vele, mennyire aggaszt. Ha bejelentkezel elektrofiziológiára, tájékoztatni fognak (ott lesz a legkorrektebb), akkor még mindig meggondolhatod magad.

Nekem kiskorom óta vannak gondjaim, 18 éves korom alatt szinte meg sem vizsgáltak, több gyerekkardiológus el is küldött, hogy csak beképzelem, a tesitanárom rendes volt, engedte, hogy kiüljek a kispadra pár percre, ha 180 fölé ugrott a pulzusom egyik pillanatról a másikra. 18 éves koromban látták, hogy valami nem oké, de nem kezeltek. Mostanában pedig, amikor kórházba kerültem, az volt az első megjegyzése a dokinak, hogy "nagyon tipikus eset, nagyon jellemző ekg kép". Köszi. Eddig nem ugyanezt láttátok? Mindegy, én túl leszek rajta Karácsony előtt, állítólag a bevezetés helyén fáj csak és ugyanazt a remegést ingerléssel ki tudják váltani bizonyos problémák esetén, de nem különösebben rossz, csak félelmetes.

2014. okt. 1. 00:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!