Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Faj a gyomorszajam, es egy...

Faj a gyomorszajam, es egy kisse jobb oldalt a bordam alatt. Mi ajanlotok ra?

Figyelt kérdés

Nagyon stresszes idoszakon vagyok nagyjabol tul, lehet, hogy ez az oka.De kicsit aggodom mert jelenleg egy olyan orszagban lakom, ahol nem szivsen mennek dokihoz.

Nem tudom eldonteni, hogy a gyomorszajam sugarzik kisse jobb oldalra vagy ott is faj. Inkabb ugy mondanam a jobb oldalt, hogy a gyomorszajamtol kb jobb oldalra 10 cm.

Mit tehetek, esetleg valam termeszetes gyogymod ilyen fajdalomra.

Meg patikust se szivesen kerdezek itt mert alap, hogy mindenre antibiotikumot adnak azonnal :(

Kamilla tea segithet?

Egyeb mas otlet?


2009. dec. 30. 21:38
 1/5 anonim ***** válasza:
A jobb bordaív alatt fáj, és átsugárzik a gyomorszájadra és/vagy a hátadra, akkor az epéddel van gond. Nekem is ez van, én epediétát tartok, ami nagyon bejön.
2009. dec. 30. 21:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:

Szia! Igen gondoltam epere is. Mert volt olyan, hogy olyt hanytam.

Rendkivul gaz a levego tt, es fel ev utan, teljesen tele van a szervezetem,sokat kohogok. De ha sokt kohogok elobb-utobbkiadja a gyomrom amit odaig bevett. :(

Es miket eszel? Illetve miket lehet?

2009. dec. 30. 21:46
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Szia!


Én ez alapján diétázok:


[link]


[link]


[link]


Illetve ezzel egészítem ki:


Energia: a kortól, nemtől, fizikai aktivitástól, betegségektől stb. függően az energiaigény napi 1000-4000 kcal. A napi összes kalória egészséges táplálkozás esetén 55%-ban szénhidrátokból, 30%-ban zsírokból és 15%-ban fehérjékből nyerhető.


Fehérjék: napi szükséglete 0, 9-1 g/ttkg, 50-50% legyen állati és növényi fehérje.


Zsír: napi szükséglete 0, 5-0, 8 g/ttkg, vagyis zsírszegény étrend. A fele növényi, a másik fele állati eredetű legyen. Túlsúly esetén elősegíti a súlycsökkentést, és az epehólyag hirtelen, görcsös összehúzódását megakadályozza. Az epehólyagot is „finom”, enyhe összehúzódásra kell serkenteni naponta, hogy ne legyen epepangás a hólyagban, az ürülni tudjon.


Szénhidrátok: Fogyasztása a testsúlytól függ. Elhízás esetén az egyszerű cukrok bevitelét kerülni kell. A sovány betegeknél viszont szénhidrátgazdagság jellemző.


Rostok: napi fogyasztása 20-30 g/ttkg legyen, főleg keményítő és pektin formájában. A gyümölcsök, zöldségek pektinben, a teljes kiőrlésű gabonák és az ezekből készített termékek pedig keményítőben gazdagok.


Folyadék: 1, 5-2 l/nap


Fűszerezés: az étrend ne legyen fűszerszegény, íztelen. Az erős, csípős fűszereket nem szabad használni (pl. : csípős mustár, torma, bors, chili stb. ), az enyhébbeket kevesebb mennyiségben (pl. : fokhagyma, vöröshagyma stb. ) csak megpirítani nem szabad. Használható: vanília, ánizs, szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, babérlevél, szurokfű, majoránna, lestyán, citromfű, borsmenta, borsikafű, bazsalikom, zsálya, kakukkfű, rozmaring, tárkony, metélőhagyma, kapor (gumó, levél), petrezselyem (gyökér, levél), zeller.


Élvezeti szerek: 1-2 gyenge teát, kávét lehet fogyasztani. Alkoholos italokat ne igyon a beteg!


Ásványvizek, gyógyvizek, gyógyteák: a szénsavval dúsított ásványvíz tilos, gyógyvizek és természetes gyógyteák jó hatásúak lehetnek, a kezelőorvos tanácsát azonban ki kell kérni.


Étkezések száma: min. 5-szöri.


Konyhatechnológiai eljárások: alkalmazható alufólia, sütőzacskó, grillsütő, párolóedények, mikrohullámú készülék, agyagedény, teflonedény.


Fogyasztható élelmiszerek


Húsok: sovány sertés-, marha-, borjú-, házinyúl-, csirke-, pulyka és galambhús, sovány halak. Naponta 5-10 dkg hús fogyasztása elegendő.

készíthető: vagdalt, gombóc, töltelék, egyben sült, zsírszegény szelet sült, párolt, pástétom, puding, szendvicskrém.


Húskészítmények: zsírszegényebb változatok pl. sovány gépsonka, diétás párizsi, virsli, baromfi párizsi, csirke, pulyka felvágott, zalai és azok, amelyekben 100g-ban kb. 10g körüli a zsírtartalom

Fogyasztható: szeletenként és saját készítésű krémek, pástétomok formájában. Naponta 3-5 dkg.


Zsiradékok: a sovány állati eredetű nyersanyagokban is jelen van rejtett formában e zsír, ezért az ételkészítéshez növényi olajakat kell használni pl. napraforgó- tökmag, kukorica-, repce-, szója-, Oliva olaj. A margarinok közül elsősorban a light termékeket kell előnyben részesíteni.


Tej és tejtermékek: savanyított tejtermékek, kefir, joghurt, 1, 5%-os tej, sovány sajtok (köményes, fokhagymás, paprikás, óvári), kapható már light kockasajt is.

fogyasztható: a túró és a savanyított tejtermékek önálló ételként sem szoktak panaszt okozni, a többit egyszerre kis mennyiségben jó enni pl. kevés sajtot, azt is inkább reszelt formában. Legcélszerűbb az ételek dúsítására felhasználni.


Tojás: tojásfehérje nem okoz panaszt. A tojássárgája főtt és hideg ételek dúsítására, lazítására használható értékes tápanyag. A lágy tojás okozhat legkevésbé panaszokat. Ha nem okoz, problémát lehetőleg ne hagyjuk ki az étrendből.


Gabonaipari termékek tészták, liszt, búzadara, zsemlemorzsa fogyasztható teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket lehet javasolni, sütőipari termékeket lehetőleg ne friss "meleg" állapotban, inkább szikkadtan, másnaposan építsük az étrendbe.


Korpák: pl. zabkorpa, búzakorpa. Ha nem okoz panaszt naponta 1-2 evőkanállal jó hatású, de nem egyszerre (nagyon fontos mellette a bőséges folyadékfogyasztás, amely megakadályozza a székrekedést)


Burgonya, rizs: önállóan és rakott ételek töltelékeként egyaránt fogyasztható. Figyelni kell arra, hogy egy napon a kettőt ne fogyasszuk a magas szénhidráttartalmuk miatt (burgonya: 20g/100g, rizs 77, 5g/100g)


Zöldség és főzelékféle: a friss zsenge főzelékeket panaszmentes időszakban sem passzírozni sem turmixolni nem kell, fedő nélkül lassú tűzön kell puhára főzni. Javasolható: zsenge zöldborsó, zöldbab, sárgarépa, fehérrépa (petrezselyemgyökér), paraj, zeller, cékla, tök, sütőtök, cukkini, patisszon, padlizsán, kelbimbó, karfiol, fejes saláta, paradicsom.

elkészítés: sokféle formában lehetséges. Zsírszegény leveseknek, főzeléknek (kevés rántással, habarással, párolva, rakott, töltött ételeknek, salátáknak, mártásoknak, köreteknek.


Gyümölcs, gyümölcskészítmény: alma, narancs, őszibarack, grapefruit, citrom (szűrve, préselve), akut gyulladás után és műtét után (amikor elkezdődik az étkezés) sem szokott panaszt okozni. Érett, puha gyümölcsök sincsenek tiltva (nem javasoltak később) Gyümölcskészítmény formájában a felsoroltak közül, lehetőleg cukor nélkül vagy nagyon minimális cukorral, mesterséges édesítővel.


EGYÉNI TŰRŐKÉPESSÉG ALAPJÁN JAVASOLT ÉLELMIANYAGOK

Kapor, mustár, köménymag, ánizs, paradicsom, zöldpaprika, vöröshagyma, fokhagyma, gyöngyhagyma, újhagyma, póréhagyma, tejes kukorica, zeller, retek, spárga, zsenge kel- és fejes káposzta, karfiol, gomba, tej, tojás, vaj, margarin, tejföl, sajtok, teljes kiőrlésű gabonák, korpák egyes gyümölcsök.


Megfigyelhető, hogy a fogyasztható és a tűrőképesség alapján javasolt csoport között átfedések vannak. Az epebetegségek diétája az egyik legegyénibb diéta, nagyon sok olyan nyersanyag, élelmiszer van, ami az egyik betegnél panaszt okoz a másiknál pedig nem. Ha bármelyik nyersanyag panaszt okoz, élelmiszer fogyasztásakor a legcsekélyebb emésztési problémák jelentkeznek, azonnal ki kell hagyni az étrendből, majd pár hét múlva újra meg lehet próbálni az étrendbe iktatni nagyon kis mennyiségben első alkalommal. Panaszokat leggyakrabban nem a nyersanyagok okozzák, hanem az ételek elkészítésének módja. (pl. túl sok zsír vagy olaj az ételben, vastagon magvajazott, megmargarinozott kenyér, sok cukor, egyszerre sok sajt, tej, ami magasabb zsírtartalmú, alkalmankénti "bőséges lakoma" stb. )


NEM FOGYASZTHATÓ ÉLELMISZEREK!!

Egyetlen epebetegnek sem ajánlottak a következő ételek: zsíros húsok, halak, szalámi- kolbász- hurkafélék (disznótoros), disznósajt, szalonna, töpörtyű, füstölt áru, zsíros felvágottak, szardíniák, 20% feletti zsírtatratlmú termékek. Látható zsírszövetek, szárnyasok bőre, többször felhasznált " átsütött" olaj, zsiradék, bő olajban sültek, pirítással készült ételek. 2, 8%-as tej, zsíros tejtermékek, magas cukor és zsírtatratlamú ízesített joghurtok, túrókrémek, krémsajtok, kemény tojás, rántotta, kakaó, csokoládé.

Hajtogatott zsíros tészták, friss kelt tészták, kerülni kell a meleg kenyeret, péksüteményt. Csípős, erős fűszerek Banán, szőlő, szilva, aszalt gyümölcsök, dió, mandula, mák (esetleg kis mennyiségben darálva sütemények tésztájába keverve, ha a napi zsírfogyasztás még nem volt sok), durva rostok, (" fás" karalábé, retek, káposzta torzsa) száraz hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó). Alkoholos italok, szénsavas ásványvizek, üdítők, magas koffeintartalmú üdítők (pl. cola) energia italok


Készítette: Tibay Rózsa dietetikus - aki nem én vagyok, de nem szeretek más tollával ékeskedni.

2009. dec. 30. 22:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:

:) koszonom szepen

Hat itt Egyiptomban majd meglatom mit tudokvarazsolni a mit szabad es mit nem-bol, foleg, hogyanyosomnal enni KELLLLL! haha

De remelhetoleg egy honap es koltozunk haza :)

puszi, koszi megegyszer

2009. dec. 30. 22:26
 5/5 anonim ***** válasza:
Szívesen!
2009. dec. 30. 22:27
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!