Hogyan tudnám legyőzni a bebeszélt rettegéseimet?
Szóval eléggé hipochonder vagyok vagyis ez úgy is megnyilvánul hogy előre félek dolgoktól.
Például most megyek majd egy cserkésztáborba ahol lesz sziklamászás meg ilyen éjszakai túlélős dolgok és rettegek hogy eltöröm valamimet pl. a lábamat és tönkremegy az egész nyaram miatta és azt nagyon rossz lenne...
Korábban elég sok műtétem volt különösen májusban műtöttek sokat és kétszer el is volt örve a kezem májusba így erre tudom vissza vezetni a "májustól való félelmemet".
Félek hogy bevonzom vagy nem tudom. Ráadásul valami véletlen folytán elég jók a megérzéseim és ilyenkor mindig attól félek hogy ez egy megérzés és hallgassak rá. Nem tudom eldönteni hogy ilyenkor ez "megérzés" vagy "idióta alaptalan félelem".
Ugyanakkor nem tudnék akkor sem tükörbe nézni ha hagynám hogy a félelmeim legyőzzenek...
Amikor történik velünk valami rossz, utána elkezdünk félni, hogy megismétlődik: ezt hívják úgy, hogy előrevetített szorongás. Nyilvánvalóan nem megérzés, amikor attól rettegsz, hogy eltöröd a lábad, kezed, leesel valahonnan, stb. Hanem csak pánikolsz, szorongsz, mert tudod, hogy milyen rossz, amikor ilyen van.
A bevonzásról: ha állandóan ettől félsz, ezzel vonzod be! Csak hagyd, hogy menjen minden a maga módján. Két módszert tudok ajánlani.
1) Kiegyensúlyozott légzés.
Négy másodperc alatt szívd be a levegőt, majd négy másodperc alatt fújd is ki. Ezzel eltereled a figyelmed a szorongásról, és meg is nyugszol, mert a légzésed így lelassul, nyugodtabb lesz.
2) Citromfű. Szerintem mondanom sem kell, biztos hallottál már róla, de ha nem, az se baj. Nagyon hasznos, és nyugtató hatása, plusz nem gyógyszer, szóval nem kell félni tőle.
A tábor jó buli, a félelmek miatt nem szabad kihagyni. Ha folyton attól félsz, hogy valami rossz fog bekövetkezni, akkor ez tönkreteheti az életed (ahogy írtad), pont ezért nem hagyhatod, hogy irányítson. Ez csak az agyad játéka veled, de te döntöd el, hogy ki melyikőtök győzzön: ő vagy te.
Ha nem javul, és sehogy sem tudod már leküzdeni a félelmet, pánikot, szorongás, érdemes felkeresni egy pszichológust!
Sok sikert! :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!