Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Lehet belőle baj, ha elhagyom...

Lehet belőle baj, ha elhagyom a Metoprolol gyógyszert?

Figyelt kérdés
Kb. december közepétől Metoprolol Z Hexal-t szedtem, 25 mg-ot 1x reggel. Most, úgy két hete felet szedek, tehát 12,5 mg-ot. El akarom hagyni, mert nem szívbeteg vagyok, hanem pánikbeteg, de nem merem, mert elolvastam a tájékoztatóban hogy hirtelen szívhalált okozhat... Nagyon félek tőle :( Be akarok végre már rúgni, úgy igazán, de a gyógyszer miatt még alkoholmentes sört se merek inni. Volt már olyan, akinek baja volt az elhagyásból? Vagy próbáljam meg pár napig a felet is felezni? Valamint, mennyi idő kell ennek, hogy kb. másfél havi szedés után kiürüljön?
2014. febr. 1. 09:27
 1/7 anonim ***** válasza:

12,5mg-ot baromira nem hagyhatsz el azonnal!!!!!

Az elhagyás az ilyen jellegű gyógyszereknél több hónapos dolog. Pár hétig fele ennyit szedsz, aztán megint fele ennyit, aztán megint fele ennyit stb. Minimum ezt az adagot még felezgetned kéne egy pár hétig, de aztán pár hétig még azt is jó lenne.

DE.

Ne hagyd el önkényesen a gyógyszert. Minimum beszéld meg az orvosoddal, hogy nem szeretnéd tovább szedni, akkor ő meg is tudja mondani, hogy csináld szakszerűen.

Akár pánikbetegséged van, akár nincs, a szívednek rohadtul káros a túlpörgetés. (Októl függetlenül!) A legrosszabb az, amikor egyébként viszonylag normálisan jár, de hirtelen nagyon túlpörög. Az nagyon megterhelő a szívnek. Kis adagban szedett bétablokkoló pont ezt akadályozza meg, "kisimítja" a nagy hullámokat, hogy ne érje a szívet akkora megterhelés. Nagyon gyakran írják fel simán csak stresszes fiataloknak is!

2014. febr. 1. 11:24
 2/7 anonim ***** válasza:
Ne hagyd el,legfőképpen azért,mert szükséged van rá! Én 20 éve szedem és van 1-1 nap,amikor kihagyom,mert elfelejtem bevenni. Semmi baj nem lesz belőle. És inni is szoktam néha,igaz soha nem rúgok be. Nem sokat de egy kevés alkoholt nyugodtan lehet inni mellette. Persze ne azzal vedd be:)
2014. febr. 1. 11:39
 3/7 A kérdező kommentje:
De hogy tudom felezni? A 25 mg-os a legkisebb belőle, azt kettétöröm, és úgy 12,5 mg, de a felet márnem tudom kettétörni, még késsel sem tudom elvágni... :D
2014. febr. 1. 14:08
 4/7 A kérdező kommentje:
Szerintem nincs szükségem rá, nincs a szívemmel semmi baj. Voltam EKG-n, szívultrahangon és röntgenen is, semmit sem mutatott ki... Most szedem a semmire, aztán pont az fog bajt csinálni, utána tényleg soha többet nem tudok róla leállni. 22 éves vagyok, nem akarok gyógyszeren függeni életem végéig. :( Az orvos azt mondja, sportoljak, de nem tudok, mert bármi kis megerőltetésre a szívem bedobogna, a bétablokkoló megfogja és úgy elszédülök, hogy majd' összeesek! Gyakorlatilag szexelni is lehetetlen emellett a sz*r mellett, és ha valaki hívna egy sört meginni, vissza kell utasítanom, mert szedem a gyógyszert... Tiszta depressziós vagyok már miatta :(
2014. febr. 1. 14:14
 5/7 anonim ***** válasza:
Nagyon rosszul látod a dolgokat! Senki nem akar egész életében gyógyszert szedni,de azt tudnod kell,hogyha nem szeded a magas pulzusszám komoly veszélyeket okoz. Most nincs baja a szívednek,de gyógyszer nélkül lesz! Érdekes módon nekem sem a sporttal,sem a szex-el,de még az 1 sör fogyasztásával sincs bajom mellette. Úgy érzem túlságosan is befolyásolja az életedet a gyógyszerszedése,nem feltétlenül maga a gyógyszer.
2014. febr. 1. 18:36
 6/7 anonim ***** válasza:

Én rendszeresen sportolok (és szexelek) a saját bétablokkolóm szedése mellett. (Sört csak ritkán iszom.) Ha neked tényleg vannak tőle ilyen tüneteid, akkor menj vissza a felíró orvoshoz, kérd ki a véleményét. Ha nincsenek, csak gondolod, hogy lennének, itt az ideje kipróbálni. Én úgy érzem, hogy kicsit túlságosan rápörögtél, és mindegy neked, csak abbahagyhasd. (A tartós szedés semmilyen gondot nem okoz, és nem hosszabbodik a leállási idő, ha hosszabb ideig szedted. Ez egy olyan gyógyszer, amit fokozatosan kell leállítani, de nem okoz függőséget az idővel, meg semmit.)

Negyed darabhoz harapd el a gyógyszert.

2014. febr. 1. 18:58
 7/7 anonim ***** válasza:
Szia! Mindenképpen beszéld meg az orvosoddal, högy el szeretnéd hagyni a gyógyszert és afelügyelete mellett tedd meg.A pánikbetegségre meg a gyógynövényeket is kipróbálhatod.
2014. febr. 2. 00:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!