Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Miért ájuldoznak a diákok...

Miért ájuldoznak a diákok állandóan a különböző iskolai ünnepségeken?

Figyelt kérdés

Nálunk alig volt olyan ünnepség, amikor valakit ne kellett volna kikísérni, vagy rosszabb esetben kivinni, rosszullét miatt. A barátnőm mesélte, hogy náluk most, az okt.23-i ünnepségen is többen kidőltek a sorból. Pedig most hőség sincs.

20/L.

2013. okt. 25. 16:24
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
97%

Semmi köze sincsen az állóképességhez ennek az egésznek. Ez egy normális természetes reakció. Az egyhelyben szinte vigyázban állás egy természetellenes állapot, a lábban lévő vért álló helyzetben a harántcsíkolt izmok mozgása juttatja többek között a szívbe. Ha az ember egyhelyben mozdulatlanul áll, akkor ez a pumpafunkció kiesik, ennek következtében pang a vér a lábakban és esik a vérnyomás, melegben a helyzetet rontja az is, hogy a vér egy jelentős része a bőr kapillárisaiban van és hűtő funkciót lát el, tehát szintén csökkenti a vérnyomást.

Bizonyos minimális vérnyomás értéket elérve az agy úgy próbálja normalizálni a keringést, hogy a szív frekvenciáját is csökkenti, és az alacsony vérnyomás érték mellett ez ájulást eredményez. A test vízszintesbe kerül az alsó végtagból a szív felé áramlik a vér, és a vérnyomás normalizálódik, az eszmélet visszatér. Ha az ájult pedig nem kerül vízszintesbe, akkor viszont agykárosodást szenved, mert nem tud a szív felé áramolni a vér.

Egyébként a díszőrségek tagjainak sem az állóképessége baromi jó, hanem speciális izommunkával a láb egészen enyhe mozgatásával pumpálják a vért.

Üdv: egy orvostanhallgató

2013. okt. 25. 17:22
 12/14 anonim ***** válasza:
95%
A jelenség tudományos neve egyébként vasovagalis syncope.
2013. okt. 25. 17:27
 13/14 anonim ***** válasza:
100%
Mikor fiatalabb voltam általános alsóban, én is sovány voltam. Volt egyszer hogy rosszul éreztem magam, majdnem hánytam, stb. Sokszor éreztem magam rosszabbul. Aztán amikor fizikálisan megerősödtem, semmi ilyen nem volt.
2013. okt. 25. 21:02
 14/14 anonim ***** válasza:
100%
előző vagyok: órákig tudtam volna állni, még a legnagyobb melegben is. Az azonban igaz, hogy a túlzott mozdulatlanság nem jó. Egy idő után kezdi kényelmetlenl érezni magát az ember, a láb is fárad stb.
2013. okt. 25. 21:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!