Miért kávézik az ember ébredés után, ha pont azért aludt, hogy friss és kipihent legyen?
Én soha nem ébredtem még üdén és frissen - na jó, talán 6-7 évesen.
Ahogy valaki írta, nem lehet varázsütésre elaludni, de felkelni sem. Reggelente csak morgok, nem tudok beszélni, és legszívesebben bőgnék. De kikelek az ágyból, elkezdek készülődni, és 20-30 perc múlva ébren vagyok. Kell egy kis idő az agynak, hogy "betöltsön".
Nekem ez olyan, mintha valaki minden este altatót venne be, csak mert nem nyomja el az álom azonnal, ahogy a feje a párnához ér.
Egyrészt, mert azt hiszik, hogy attól felélénkülnek és mivel a placebo hatás működik, ezért éberebbek is lesznek.
Másrészt pedig ébredés után a meleg folyadék beindítja a bélműködést... :)
Alvás közben az agy oxigén ellátottsága csökken ("...a mindennapos agyvérszegénység borult reájuk...") /In: Kosztolányi: Hajnali részegség/
Kávé agyra, idegrendszerre kifejtett hatása: az agy több vért kap, ergo nő az oxigén ellátottsága.
Ez más módszerekkel is elérhető (friss levegő, időt hagyni a szervezet magától való magához téréséhez), de mivel a koffein gyorsan bekerül a véráramba, mai rohanó világban ez a leggyorsabb, "legpraktikusabb" megoldás az alváskor fellépő agyi oxigénhiány gyors megszüntetésére, az élénkítésre.
Alacsony vérnyomású emberek esetében ébredéskor pláne "létszükséglet" a vér gyors agyba pumpálása.
Így - ahogyan mások már leírták - viszonylag hamar kialakul az addiktivitás, s hiába alszol vasárnap délig (jó neked :-) ), akkor is igényli a szervezeted a koffeint.
"Mert a legtöbb ember nem azért alszik, hogy friss és kipihent legyen, hanem mert fiziológiás szükséglet."
:) Azért szükséglet, hogy kipihent legyél. Csak szépen megfogalmaztad, hogy ha fáradt vagy, pihenned kell, hogy ne legyél fáradt.
"hiába alszol vasárnap délig (jó neked :-) ), akkor is igényli a szervezeted a koffeint"
És ez olyan erős, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni?
én pl nem kávézom.
de aki igen, az meg megszokásból. napi rutin.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!