Mik ezek a fájdalmak a lábamban meg a kezemben?
Furcsa sajgások vannak a kezeimben meg a lábaimban. A kézfejemen ha hajlítgatom a kisujjamat, vagy terhelem, amikor mondjuk egy poharat támasztok vele alulról, akkor pl fáj. Mintha a kéztőcsontjaim fájnának. És a legkülönbözőbb helyzetekben jön ez elő.
A lábammal ugyanez van, annyi különbséggel, hogy ott a talpam fáj, mindkét oldalon ugyanazon a ponton. Mintha kavicsra lépnék. Nagyon tud fájni, volt, hogy nem tudtam tovább gyalogolni miatta. De tegnap este pl. konkrétan egy vonal mentén éreztem ilyen tompa fájdalmat, ugyanúgy, a talpamban. Nem tom, mi ez, de nagyon kellemetlen.
Mi lehet?
Tudnál ezekről bővebben írni? És igen, elég általános a dolog, érzek hasonlót a farkcsontomban is, valamint az ízületeim is nagyon rosszak és mindenem ropog.
És milyen orvoshoz forduljak? Ha általános orvoshoz megyek, akkor már most borítékolom, hogy semmit se fog kezdeni vele. Nem is veszi majd komolyan. Ismerem őket, tudom, milyenek.
Valószinüsíthető hogy sólerakódás is lehet a gerincoszlop mentén és egyéb helyeken.
Gondolom a klinikákon belül a reumatológushoz, fiziológushoz, endokrinológushoz, balneológushoz lehet fordulni de ezt helyben is meglehet kérdezni.
Röviden a fent emlitett lehetséges betegségekről és megelőzésről kezelésről:
A köszvény a purin (húgysav) anyagcsere öröklődő zavara, melynek következtében húgysav szaporodik fel a vérben (értéke a vérben 417 mmol/l feletti lesz). Nátriumsó alakjában lerakódik a szövetekben, elsősorban az ízületekben és rohamokban megjelenő, vagy tartós ízületi gyulladást okoz. Tartósan magas húgysavszint következménye, hogy a húgyutakban kicsapódik és vesekő képződik.
A húgysav a szervezetben lévő és a kívülről bekerült sejtmagokban lévő purinbázisok lebontásával képződik, majd a vizelettel ürül ki. A szervezeten belüli lebontáshoz nem férhetünk hozzá, ezért csak a kívülről bevitt purintartalmú anyagokat tudjuk csökkenteni.
Kiváltó tényezők:
elhízás,
bő táplálkozás,
nagy mennyiségű hús fogyasztása,
szeszes ital,
erős fizikai-, pszichés megterhelés.
Az étrend célja: a purin anyagcserezavar befolyásolása, a magas szérum húgysavszint csökkentése a szervezetben és a rohamok kialakulásának megelőzése, mely az étrenddel jelentősen befolyásolható.
Az étrend lényege:
Purinszegénység: az alacsony purin tartalmú étrend betartása
napi 200 mg alatti értékek (hagyományos táplálkozás esetén ez 600-1000 mg)
Só és fűszerszegény:
az étrend purin tartalmán túl ügyelni kell arra, hogy a diéta só- és fűszerszegény legyen.
Energia-, és zsírszegénység:
az éhezés viszont tilos! Túlsúlyos betegnél nagyon fontos, hogy az elfogyasztott ételek energiatartalma megfelelő legyen, a gyors fogyókúra azonban ellenjavallt, mert a koplalás gátolja a húgysav kiválasztódást. Célszerű a napi 5-6 kis étkezés beiktatása, egyszerre kis mennyiségű étel elfogyasztása.
Megfelelő mennyiségű folyadék:
minimum napi 2 liter folyadék elfogyasztása és a gyengén alkalikus hatású gyógyvizekkel végzett ivókúra.
Gyümölcs- zöldség nap beiktatása:
a szervezet tehermentesítése céljából beiktatható az étrendbe egy-egy gyümölcs-, zöldségnap
Heti rendszeres sport, ha lehet, akkor ez az úszás legyen
Köszvényes rohamot válthat ki a bőséges fehérjegazdag étkezés, valamint a nagyobb mennyiségű alkohol, illetve ezek egyidejű fogyasztása. Mellőzni kell:
egyszeri nagy mennyiségű alkohol,
zsíros ételek,
erős fűszerek elfogyasztása
A diéta alapját képező élelmiszerek:
a sovány tej-, és tejtermékek - kefir, joghurt, túró, sovány sajt
tojás,
burgonya, rizs és a gabonafélék,
zöldségek és főzelékfélék (kivéve paraj, karfiol, zöldborsó, bab, lencse, sárgaborsó),
gyümölcsök
Alkalmazható konyhatechnológiai eljárások:
A magas purintartalmú nyersanyagok purintartalmát csökkentheti előfőzéssel. Az első főzőlevet le kell önteni, az nem használható fel az ételkészítéshez. Jól beiktathatók az ételsorba a rakott ételek, a húspástétomok, a húspudingok, ezeknek viszonylag alacsony a hústartalma.
Figyeljünk arra, hogy az ételekhez minél kevesebb zsiradékot használjunk. Már a nyersanyagválogatásnál is az alacsonyabb zsírtartalmú készítményeket válasszuk. (pl: félzsíros illetve zsírszegény sajtok: köményes sajt, félzsíros Óvári, 1,4 %-os tej a 2,8 %-os helyett, kapható már zsírszegény túró és sajt is.). A húsokból a zsúrszegény, sovány húsokat és húskészítményeket kell a diétában a köszvényes beteg részére adni. Kerülni kell a bő zsiradékban sütést, mivel a keletkező pörzsanyagok purintesteket tartalmaznak.
Az ételkészítési eljárások közül a főzés, párolás, fóliában-, cserépedényben, sütőzacskóban sütés, habarással sűrítés ajánlható.
A linkben az artrosiszról: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!