Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Mi a teendő ha valaki elájul?

Mi a teendő ha valaki elájul?

Figyelt kérdés
azért nyitotam ezt mert nem találtam ilyen formában és kiváncsi vagyok ki hogyan tudna segiteni ha valaki elájul meletünk!
2009. szept. 3. 20:08
 1/9 anonim ***** válasza:
46%
Célszerű a fejét megemelni.Ha szoros ruha van rajta,azt meglazítani.A homlokát vizes ruhával törölgetni,és mielőbb orvost hívni.
2009. szept. 3. 20:11
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Jaj, dehogy a fejét kell megemelni! A lábát kell felemelni, hogy vér áramoljon a fejébe! Ruháját meg kell lazítani, legyezni kell. Ha magához tért, célszerű megitatni esetleg adni neki egy cukrot, vagy valamit egyen. És szédülni is fog, úgyhogy lassan kell felsegíteni-különben megint elájulhat. De ha csak szimplán elájult, nem lesz baja, gyorsan magához tér, mert ez egy ún. önmagát rendező folyamat.

(ápolónő)

2009. szept. 3. 20:29
 3/9 anonim ***** válasza:
67%

Na, akkor (kedves ápolónő)jobb ha tudjátok, hogy kétféle ájulás létezik:

- fehér ájulás (amikor az ember elsápad): átmeneti oxigénhiány miatt alakul ki, és az egyetlen teendő valóban,hogy megbizonyosodjunk afelől, hogy légutai szabadok, és a környezet is oxigéndús. Illetve lábemelés gyorsítja a magához térést, de amúgy is fel fog ébredni.

- vörös ájulás (amikor az ember feje elvörösödik)ez a ritkábbik eset, de van ilyen: ilyenkor pedig fel kell ültetni, mert felesni nem fog. És szintén jó, ha a nyakat nem szorongatja semmi.

2009. szept. 3. 22:16
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

1. ellenőrzöd, hogy eszméleténél van-e (lehet, hogy csak elesett, vagy közben magához gyorsan tért)

2.Megnézed, hogy van-e pulzusa, légzése. (ha nincs, akkor először mentőt hívsz vagy másnak mondod, hogy hívjon, utána elkezded az újraélesztést [ld. elsősegély tanfolyam].

3. Ellenőrzöd, hogy tiszták-e a légutak (nyelv hátracsúszott, hányadék, vér stb.)

4. Stabil oldalfekvésbe teszed, amíg ki nem ér a mentő.

De ez esetek többségében, valaki az évnyitón v. hasonlón ájul el, akkor pusztán annyi történik, hogy a vér a láb vénákban raktározódik, és nem jut elég az agyba. Ekkor a korábbi kommentelők leírták, hogy mi a teendő. A fenti lista akkor hasznos, ha az utcán találsz egy eszméletlen embert.

2009. szept. 3. 22:48
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Én már ájultam el (pont az orvosi rendelőben).

Bevittek, ráfektettek az ágyra, párnát tettek a lábam alá, hogy megemeljék, meglazították a ruhám azután vizet adtak és segítettek felülni.

2009. szept. 4. 00:51
 6/9 anonim ***** válasza:
76%
nemkell stabil oldalfekvésbe rakni?:D én erre emlékszem mnikor vezetni tanultam :D
2009. szept. 4. 01:00
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Tartós eszméletlenségnél kell stabil oldalfekvésbe tenni/Gábor-féle műfogás. De ha valaki csak szimplán pl. a melegtől ájul el (szerintem erre gondolt a kérdező), akkor elég gyorsan magához fog térni, mire stabil oldalba tennéd, már magánál is van. De ha valakit az utcán találsz ájultan, és valószínűleg nincs gerincsérülése és nem kell újraéleszteni, akkor nyugodtan stabil oldalba teheted. De ha fennál a nyaki gerinc sérülése, akkor erre van az ún. Eschmark-Heiberg féle műfogás. Ilyenkor természetesen mentőt kell hívni.
2009. szept. 4. 11:47
 8/9 anonim ***** válasza:
86%

Na akkor kedves 3. válaszoló!

Nem akartam ilyen szinten bele menni ebbe, mert a kérdező azt írta, hogy h valaki elájul mellette, mi a teendője. Ennek a leges leggyakoribb oka a hőség collapsus főleg ilyen melegben .Ilyenkor pedig az a teendő, amit leírtam (de természetesen rengeteg oka lehet még pl. hypoxia, hypercapnia, Stroke, hypoglicaemia, hyperglicaemia, egyéb súlyos kórképek stb, stb... oldalakon, órákon keresztül lehetne sorolni és kifejteni) De ha nem értesz egyet, akkor se kéne belém kötni, egyszerűen írd le a saját véleményed és kész, merthogy nem írtam orbitális butaságot és egyáltalán nincs szükségem kioktatásra. Köszönöm.

(ápolónő)

2009. szept. 4. 11:59
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Mi most tanultuk suliba. Vagyis ilyen katasztrofavédelmi nap volt. Hogyha mondjuk öreg nénike vagy a melegben valaki elájul az utcán, akkor ugy tudunk segiteni, hogy felemeljük a lábát hogy a vér a fejébe áramoljon. Nekem ezt mondták!:D
2010. ápr. 27. 14:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!