Mi a teendő ha valaki elájul?
Jaj, dehogy a fejét kell megemelni! A lábát kell felemelni, hogy vér áramoljon a fejébe! Ruháját meg kell lazítani, legyezni kell. Ha magához tért, célszerű megitatni esetleg adni neki egy cukrot, vagy valamit egyen. És szédülni is fog, úgyhogy lassan kell felsegíteni-különben megint elájulhat. De ha csak szimplán elájult, nem lesz baja, gyorsan magához tér, mert ez egy ún. önmagát rendező folyamat.
(ápolónő)
Na, akkor (kedves ápolónő)jobb ha tudjátok, hogy kétféle ájulás létezik:
- fehér ájulás (amikor az ember elsápad): átmeneti oxigénhiány miatt alakul ki, és az egyetlen teendő valóban,hogy megbizonyosodjunk afelől, hogy légutai szabadok, és a környezet is oxigéndús. Illetve lábemelés gyorsítja a magához térést, de amúgy is fel fog ébredni.
- vörös ájulás (amikor az ember feje elvörösödik)ez a ritkábbik eset, de van ilyen: ilyenkor pedig fel kell ültetni, mert felesni nem fog. És szintén jó, ha a nyakat nem szorongatja semmi.
1. ellenőrzöd, hogy eszméleténél van-e (lehet, hogy csak elesett, vagy közben magához gyorsan tért)
2.Megnézed, hogy van-e pulzusa, légzése. (ha nincs, akkor először mentőt hívsz vagy másnak mondod, hogy hívjon, utána elkezded az újraélesztést [ld. elsősegély tanfolyam].
3. Ellenőrzöd, hogy tiszták-e a légutak (nyelv hátracsúszott, hányadék, vér stb.)
4. Stabil oldalfekvésbe teszed, amíg ki nem ér a mentő.
De ez esetek többségében, valaki az évnyitón v. hasonlón ájul el, akkor pusztán annyi történik, hogy a vér a láb vénákban raktározódik, és nem jut elég az agyba. Ekkor a korábbi kommentelők leírták, hogy mi a teendő. A fenti lista akkor hasznos, ha az utcán találsz egy eszméletlen embert.
Én már ájultam el (pont az orvosi rendelőben).
Bevittek, ráfektettek az ágyra, párnát tettek a lábam alá, hogy megemeljék, meglazították a ruhám azután vizet adtak és segítettek felülni.
Na akkor kedves 3. válaszoló!
Nem akartam ilyen szinten bele menni ebbe, mert a kérdező azt írta, hogy h valaki elájul mellette, mi a teendője. Ennek a leges leggyakoribb oka a hőség collapsus főleg ilyen melegben .Ilyenkor pedig az a teendő, amit leírtam (de természetesen rengeteg oka lehet még pl. hypoxia, hypercapnia, Stroke, hypoglicaemia, hyperglicaemia, egyéb súlyos kórképek stb, stb... oldalakon, órákon keresztül lehetne sorolni és kifejteni) De ha nem értesz egyet, akkor se kéne belém kötni, egyszerűen írd le a saját véleményed és kész, merthogy nem írtam orbitális butaságot és egyáltalán nincs szükségem kioktatásra. Köszönöm.
(ápolónő)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!