Mi lehet ez? Mitől vannak ezek a tünetek?
Már 1-2 hónapja érzek néha 1-1 szívdobbanást.Hol nyugalmi állapotban hol edzésközben.Ezek a tünetek extraszisztolénak felelnek meg.Már egy jó ideje nem éreztem semmit.Ma edzésen egy kicsit több futás volt és a mellkasom közepén olyan érzés volt mint ha nem kapnák levegőt és mellbe vágtak volna és közbe egy két ilyen dobbanást is éreztem.
Ez az állapot kb. 30 mp-ig tartott.
Március elején voltam kardiológusnál mert szúródást éreztem a mellkasomnál bal oldalt kb szív tájékon.Végeztek EKG-t,szívultrahangot és semmit nem találtak azt mondták semmi bajom.
Na de már most akkor ezek a tünetek mitől vannak?
Hozzá kell tennem, hogy félek a haláltól, betegségektől többek közt szív és érrendszeri betegségek.Mostanában szinte minden héten lehet hallani, hogy egészséges fiatal focisták halnak meg a pályán.
Nyugodj meg. Ne félj ilyesmitől, az csak ront a helyzeten.
Az ilyen tüneteket kiválthatja a stressz, aggodalom, fizikai munka, kimerültség, serkentőszerek (nikotin, koffein)- még az édességek fogyasztása és bizonyos gyógyszerek szedése.
Amikor a tünet jelentkezik, szinte azonnal segít ha iszol néhány korty hideg vizet. Vagy fröcskölj jéghideg vizet az arcodba.
Figyelj oda az étkezésre. Egyél sok olajos húsú halat lazac, a makréla és a szardínia különösen nagy mennyiségű szívbarát omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ne egyél túl sokat étkezéskor, mert a túlságosan megtelt gyomor felnyomja a szivet, és szívdobogásérzetet vált ki.
Fogyassz kevesebb alkoholt, kávét és ne dohányozz (ha dohányzol) kerüld a koffeintartalmú teákat, cólát. Csökkentsd az édességfogyasztást.
A szabálytalan szívritmus gyakran az alacsony magnézium szinttel hozható összefüggésbe. Fogyassz több magnéziumban gazdag élelmiszert, teljes kiörlésű gabonát, hüvelyeseket, sötétzöld levélzöldségeket valamint kagyló-és rákféléket. Magnéziumtartalmú étrend kiegészítőt is szedhetsz, válassz olyat amibe B6-vitamin is van, mert az elősegíti az ásványi anyag felszívódását, sejtekbe jutását. (Vigyázz: ha vesebeteg vagy, nem szedhetsz magnéziumot)
ha ritkán fogyasztasz halat, szedj naponta halolaj kapszulát, amely rengeteg egészséges omega-3 szírsavat tartalmaz.
- A taurin nevű aminosav stabilizálja a szívritmust, és javítja a szív összehúzó képességét.
Ha ezek ellenére a probléma többször is fellép, egyre gyakoribbá válik, vagy szédülés illetve pajzsmirigy-túlműködés (pl.jelentős testsúlycsökkenés, izzadás, remegés, álmatlanság, kimerültség) kísérik, mindenképp fordulj orvoshoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!