Szerintetek szükség van pluszban bevitt vitaminokra (multivitaminok)?
Őszinte részvétem Nagypapád miatt! :-(
Tuti nem azért történt, mert legyengült az immunrendszere.
Vagy legalábbis én is ismerek pár "immungyengített" személyt, semmi bajuk emiatt, nem is tudnál róla...
Viszont ismerek pár olyat, aki odafigyel az egészségére, sok zöldséget-gyümölcsöt eszik, mozog, van, amelyik mellette extra kiegészítőket is szed (az illető a paleolit táplálkozást követi), és mégis betegek... Egyik másfél hete, és antibiotikumot kell szednie, másik "csak" náthás, de havonta, harmadik is jól lebetegszik másfél havonta.
Magamon is azt tapasztalom, hogy kiszámíthatatlan, mikor van egészségesebb 1 évem, és mikor vagyok beteges.
A stressz, levertség állítólag gyengíti az immunrendszert. Namost, én két-három hónapja fokozottabban stresszelek, szorongok, sokminden kilátástalan illetve annak látom (van, ami az is...). Mégse vagyok beteg, egy éve még a torkom se fájt.
Szóval ennyit az immunerősítésről, az erős ill. gyenge immunrendszerről.......
Én naponta rengeteg zöldséget és gyümölcsöt eszek, mégis szükségem van vitaminokra. Főleg télen. Miért? Mert ezek a szerencsétlen zöldségek, gyömülcsök nem nagyon látnak napot, sem normális földet. Vegyszereket viszont annál többet.
A természetesség híve lennék, ha meg lehetne valósítani. De nincs kertem, nem tudok magamnak termeszteni. Amíg ezt meg nem valósítom, addig szívesen szedem a vitaminokat, amikhez másképp nem jutok hozzá. Érdekes, hogy amíg a trópusokon éltem sokkal kevesebbet voltam beteg. Miért? Mert rengeteget ért a nap. Vagyis nem volt D vitamin hiányom. Itthon azóta egészen addig az volt, amíg el nem kezdtem pótolni az utóbbi években.
Én is paleo étrendet követek egyébként. És az utóbbi három évben nem szedtem antibiotikumot, sem semmilyen gyógyszert. Csak és kizárólag vitaminokat és ha beteg lettem, akkor is gyógyteákat ittam és egy kicsit nagyobb adag vitamint szedtem. (Egyébként az alsó határán egyensúlyozom annak az adagnak, amit szednem kéne.) Hamarabb gyógyultam meg, mint régen az antibiotikumtól. És olcsóbban is jöttem ki összességében. És jó érzés volt a kontrollt a kezemben tartani és nem valami számomra ismeretlen hatóanyagú cuccot bevenni, amitől néha még rosszabbul voltam, mint előtte.
És elég extrém körülmények kellettek hozzá, hogy beteg legyek. :D Sokáig kitartottam, de azért van határa annak, hogy mit bír ki az ember.
Attól meg égnek áll a hajam, hogy azon szenvednek egyesek, hogy erősíteni lehet-e az immunrendszert. Nem erősíteni kell, hanem ellátni a megfelelő működéséhez szükséges anyagokkal. Ezt szokták "erősítés" alatt érteni általában. Az immunrendszer pedig képes tanulni (ugye a legyengített kórokozókkal ezt érik el). Ezáltal is "erősödik" (idézőjel!), vagyis hatékonyabban küzdhet meg azzal, amivel meg kell neki. Akinek gyengíteni kell az immunrendszerét, az pedig a hibás működéséből adódik. Miről is szólnak az autoimmun betegségek?! Az immunrendszer a saját test alkotóelemeit kezdi támadni, mert idegen anyagként ismeri fel. De ezt is miért? Mert meghülyítjük a nem megfelelő anyagok bevitelével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!