Lehet pajzsmirigy gond?
Egy kivizsgálás sosem árt. Ráadásul a pajzsmirigy hormon vizsgálatra még a házidoki is be tud utalni.
Általában a pajzsmirigy alulműködésének más tünetei is szoktak lenni. Menzesz zavarok (bár ha tablettát szedsz, akkor ez nyilván nem látszik), pattanások, hideg intolerancia, lassú anyagcsere (székrekedés) stb.
Egyébként megjegyzem, hogy a tabletta is okozhat pajzsmirigy "alulműködést". Azért írom idézőjelben, mert igazából nem a hormontermelést csökkenti, hanem a hormonkötő fehérje szintjét emeli meg. Biológiailag pedig csak az a ormon aktív, azaz csak az fejt ki hatást, ami szabadon van a vérben, nem kötődik fehérjéhez.
Értelemszerűen ha a pajzsmirigy ugyanannyi hormont termel, de a kötőfehérjéből több van, akkor a biológiailag aktív hormonból kevesebb lesz.
A tabletta azonban úgy is okozhat hízást (tudtommal), hogy az alapanyagcserét csökkenti le. Hiába eszel ugyanannyit és mozogsz ugyanannyit, mint előtte, a szervezeted átáll egy alacsonyabb "fogyasztásra", így már az addig megszokott táplálékbevitel is pluszként rakódik le.
Persze lehet, hogy ez is visszavezethető arra, hogy gyakorlatilag növeli a pajzsmirigy hormon kötő fehérje szintjét.
Megkérdezhetem, hogy pontosan miért kell gyógyszert szedned?
Nincsen esetleg vmi olyan terápia, kezelés a betegségedre, ami nem fogamzásgátló tabletta?
Csak mert szerintem vagy így, vagy úgy, a tabletta az oka a plusz kilóknak.
először is, köszönöm szépen a választ:)
a problémám másik fele, amit le sem írtam, mert kiment a fejemből, hogy az anyagcserém iszonyatosan gyors, ezért sem eszem sokat, amint eszem valamit, egyből átmegy rajtam, kellemetlen tud ez lenni, szalon-gyakorlat, vagy iskola közben... :) és nemrég azt is kitaláltál rólam, hogy laktóz érzékeny vagyok... ezt megint nem tudom hova tenni, de szóval az anyagcsere az "rendben van" (rendben? nem tudom. mindenesetre nem az okozza a hízást).
a gondom az, hogy volt egy petefészek gyulladásom, amit nem vett észre senki (még magam sem tudom, mikor volt, amúgy is nagyon beteges típus vagyok, szóval sokszor van gyulladásban valamelyik belső szervem, így nem csodálom, hogy egy tüdőgyulladás mellett, vagy egy influenza mellett, amikor az embernek mindene fáj, nem tűnt fel senkinek egy petefészek gyulladás is... :) mindegy), szóval a lényeg, hogy nem megfelelően gyógyult, és "hegesdések" vannak a méhemen, méhfalon, petefészekben, ezáltal minden menstruáció nem csak hogy hasfájást (fájást? kifejezetten görcsös rohamokat!), de egyéb kellemetlen tüneteket okozott (például erős vérzés-> vérszegény lettem-> minden menstruációkor szédülés, hányinger, volt már, hogy ájulás is történt. vagy a másik példa, hogy sokszor nem tudtam felkelni az ágyból az első 2-3 napban, mert kishíján összeestem a fájdalomtól...)
házorvost nem érdekelte a dolog, azt mondta, ha kérem, ad beutalót bárhova, nőgyógyászhoz meg márciusban megyek vissza, a hízásról tud, azt mondta fél évig szedjek valami mást, aztán majd menjek vissza.. de már annyira kétségbe vagyok esve, hogy muszáj voltam kívülről tanácsot kérni, és mivel ismerettségi körömben ilyen probléma nem nagyon van jelen, kénytelen voltam ide írni. de örülök, hogy kapok gyors és komoly választ, esetleg segítséget, még egyszer köszönöm :)
Hát akkor én itt nagyjából ki is zárnám a pajzsmirigy alulműködést, de mint mondtam, egyszerű vizsgálat, úgyhogy jobb a békesség, szerintem csináltasd meg. Veszíteni nem fogsz vele.
Ez esetben, ha mindenképpen kell a gyógyszer, akkor talán próbálj meg újabbat. Sajnos okosabb ötletem nem nagyon van. Ez ilyen "melyik ujjamat harapjam" helyzet.
:(
én is eléggé sarokba szorítva érzem magam.. és habár egy járókelő aki először lát életében nem mondja rám hogy túlsúlyos vagyok, de nekem nagyon rossz ez az állapot, nem csak a külső miatt, hanem észrevettem, hogy romlik a tartásom, nehezen tudok egyenesen állni, a térdeim, amik 50 kilóhoz voltak szokva, már-már sokszor beadják az unalmast, olyankor minden mozdulat fáj, a bőröm nyúlik... nagyon elegem van, félek, hogy teljesen rámegy az egészségemre... na, de, a kivizsgálást mindenképpen megcsináltatom a jövőhéten, még egyszer köszönöm a választ, és azért még várok esetleg tapasztalatokat, tanácsokat, ha valaki okosabb, mint mi :)
Hát az nagyon vszínű, hogy a hízás oka a tabletta.
Igazából azért kérdeztem, mert biztosan a gyulladás miatti hegesedésre is illenek ezek a tünetek, amiket leírtál, de emellett egy másik, sajnos manapság gyakori nőgyógyászati betegség is ugyanilyen tünetekkel jár (illetve e betegség miatt is kialakulhat hegesedés).
A betegséget pedig endometriózisnak hívják.
És bár ha endometriózisod van, akkor sem sokkal vagyunk előrébb, mert ennek a betegségnek is az egyik kezelési módja a fogamzásgátló tabletta szedése.
Viszont ha ilyen bajod van, akkor lehet érdemes vhol keresni egy dokit, aki jártas ennek a kezelésében, mert lehet, hogy nem a tabletta az egyetlen kezelési lehetőség.
Persze nem szeretnék neked másik betegséget gyártani, csak hát megmondom őszintén nekem ez gyanús.
jaj, Istenem.. utánanéztem az endometriózisnak, valóban gyanús... minden tünet stimmel... persze, ezzel valóban nem oldódott meg a valódi (fent említett) probléma, viszont lehet, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk hozzá. viszont, félek, hogy a kezelésére esetleg nem hormontartalmú, de egyéb másik gyógyszert írnak fel, ami egyrészről nagyon drága (a fogamzásgátló megvétele is sokszor problémás jelenleg), másrészről meg fentebb említettem, hogy laktóz érzékeny vagyok, ami kihat nagyban a gyógyszerekre is, mert annyi antibiotikum kúrám volt az elmúlt évek alatt (csak az elmult 2 honapban is volt 2 antibiotikum kúrám:)....), hogy mindenféle enzimek, meg bolyhok mentek tönkre a bélrendszeremben. szóval gyógyszert legvégső esetben... (jó, persze, ez is gyógyszer, de elvileg ezzel a gyomromnak nincs baja)
szép kis roncs vagyok 20 éves létemre, nem igaz? :)
Nem vagy roncs, csak sok a gondod. Sajnos nekem is ismerős, nekem is van olyan nőgyógyászati problémám, aminek a kezelése igen csak nehézkes. Gyakorlatilag nekem is épp olyan problémám van, hogy a doki szerint az egyetlen megoldás a fogamzásgátló, amit én sem szeretnék szedni. Szóval most azon vagyok, hogy hátha vmilyen úton módon esetleg el tudnám kerülni a dolgot, és találnék jobb megoldást.
És ez persze baromira nehéz.
És én is csak egy évvel vagyok idősebb:)
Hát kijutott nekünk a jóból, az biztos.
Azért említettem ezt a betegséget, mert ha legalább már van egy konkrét dolog, akkor vmerre lehet menni.
Ha mást nem is, legalább annyit megtenni, hogy megkérdezni vmi olyan dokit, aki az adott betegséghez jobban ért.
Meg olvastam egy oldalon, hogy az endometriózis egyik legkorszerűbb kezelése a GnRH analógok adása.
És igaz, hogy elvileg költséges, de azt írja, hogy:
"Mivel a GnRH analógok költséges szerek, hazánkban csak az arra kijelölt centrumok alkalmazhatják őket az endometriózis kezelésében. A beteg ezekben a központokban ingyenesen juthat hozzá a szerhez. Nem is kell érte messzire menni! A legtöbb megyében működik olyan nőgyógyászati központ, amelynek joga van a GnRH analógok felírására endometriózis esetén, ha annak orvosi javallata fennáll."
Persze megmondom őszintén, halvány lila dunsztom sincs, hogy ennek a kezelésnek milyen mellékhatásai lehetnek, lehet ez sem jobb, mint a tabletta, de egy kérdést azért lehet, hogy megérne a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!