Mitől lehet magas a koleszterinszintem?
Végül is ez önmagában nem tekinthető magasnak, mert 5,1-5,3 között adják meg a határértéket a laborok, de azon felül is 6-ig még általában nem igényel kezelést. Biztatásként talán annyit tudnék elmondani, hogy én 50 éves vagyok, és egész életemben 5 körül volt a koleszterinszintem, mióta mérték (úgy 25 óta). Tehát ez a kor előrehaladtával nem feltétlenül nő.
Azt is tudni kell, hogy a koleszterinszínt a táplálkozással csak kevésbé befolyásolható, mert nagy részét a máj termeli. De azért én kipróbáltam, a kaja megszorításával (amiben a szénhidrátok és a cukrok csökkentése is bennevan) pár tizedet lehet rajta csökkenteni, ha fontos.
És van még egy fontos tényező, az összkoleszterinszinten belül az LDL és a HDL aránya. Ha a HDL elég magas, akkor különösen nincs miért aggódni.
Nem árt évente megnézetned, hajlamos lehetsz rá. Ne aggódj! Senki nem tudja a pontos okát, 40 kilós vegetáriánusok között is vannak akiknek magas a koleszterinszintjük.
Nekem 7.4-es a szint, erre már kellene gyógyszer? A többiektől kérdem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!