Vitaminhiány mennyire veszélyes?
Az emberek többsége a történelem folyamán általában éhezett.
Azon gondolkoztam, hogy szerintem nem olyan nagy probléma a vitaminhiány, mint manapság beállítjuk.
Vitaminhiány alatt nem arra gondolok, amikor valaki már farkasvak vagy skorbutos, hanem amikor egyszerűen nem juttat a szervezetébe annyi vitamint, amennyi ajánlott.
A szervezeted próbál abból gazdálkodni, ami jut neki. Minél erősebb a hiány, annál ingatagabb lábakon áll az immunrendszer.
Manapság a legtöbb ember valamilyen mértékű vitaminhiányban szenved. Ezért nem árt egyszer megtapasztalni azt is, hogy milyen, ha minden szükséges vitaminhoz hozzájut a szervezet. Na, akkor mindenki meglátja a különbséget! És a divatos multivitaminokban sem az arány, sem a mennyiség nem megfelelő általában.
Olvastam online orvos válaszában, hogy valamelyik páciensnek alvászavarai voltak. Kiderült, hogy azért, mert napi 500 mg C-vitamint szedett.
A kérdés a nagydózisú vitaminokkal volt kapcsolatos (mi a véleménye erről a dokinak). Az orvos azt mondta, hogy néha gyógyít is velük, néha jól jönnek, de átlagos esetben feleslegesek.
Az immunrendszer mellékes... Legalábbis amíg nem autoimmun beteg valaki vagy allergiás, de mondjuk majdnem mindenki az ma már...
Az immunrendszer mellékes?? Ó, ha az lenne... :)
Én nagy dózisban szedek ma már vitaminokat, pedig pár éve még én is elleneztem. De megtapasztaltam az életminőségem feltűnő javulását és innentől nem kérdés. Ahogy az sem, hogy a vitaminok önmagukban még nem elegek, az sem árt, ha az életmódunk is az egészségünket szolgálja.
Mellesleg a táplálékunkban manapság alig van vitamin. Az orvosok egy része pedig érthetetlen módon vitaminellenes... de nem is annyira érthetetlen, hiszen a gyógyszeriparnak vmiből élnie kell, ahhoz pedig kellenek a betegek. A vitaminokból nem lehet akkora profitot termelni, mint a betegségből. XD
Természetesen, kevés vitaminból is eltengődik az emberi szervezet. Csak akkor jön a depresszió, a téli megfázások, influenzák, a koncentrációs zavarok, alvászavarok (ja, és 500mg c vitamin nem okoz alvászavart, max esetleg a segédanyagai, de nagyobb valószínűséggel egyéb tényező okozhatta, csak ráfogták a vitaminra), hangulatingadozások, hajhullás, menstruációs görcsök, akár még látásromlás is, de a sort hosszan lehetne folytatni.
De mindezek ellenére nem kell vitamint szednie senkinek sem, ha nem akar. Csak akkor, ha jobb minőségű életre vágyik. És a vitaminokat is ésszel kell szedni, ami sokszor nem kevés utánaolvasást igényel.
Pedig tényleg sokkal mellékesebb az immunrendszer, mint azt sokan gondolják... Viszont sokkal kevésbé mellékes, mint az orvosok gondolják.
A megadózisú vitaminozásban én nagyon nem hiszek. Még Isten se szánt ennyit...
Kérdező,hogy Isten mit gondolt,azt néha nehéz nyomon követni.Az ember például azon pár élőlény körébe tartozik,akik nem tudják megtermelni a C-vitamint,azt az anyagot,ami energiahiánytól kezdve a rákos esetekig a legszebb eredményeket produkálja a szervezetében.Azt a vitamint,amit a tengerimalacnak(aki szintén nem tudja önmagának megtermelni)20-30 mg-os adagban javasolnak a szakkönyvek.Az embernek pedig 60 mg-os adagban:)))))Amerikai orvosok,professzorok alkalmazzák betegeiken a megadózisokat nagy eredménnyel,és nevüket vállalva javasolják azt a még egészségeseknek is.
Te is írtad:egyre kevesebb az,akinek nincs ilyen-olyan problémája az immunrendszerével.Szerinted ez nem gyanús?Nem függhet össze az egyértelmű tápanyaghiánnyal?Nézted már,hogy 40-50 éve milyen vitaminszintet állapítottak meg egy-egy zöldségben,s hogy napjainkban mennyit?Szerinted ezt az érzékeny emberi szervezet nem érzi meg?(Az a szervezet,ami alapból le van gyengítve kemikáliákkal,ami a termőföldtől kezdve a levegőn át a stresszig éri).
Szerintem túlzásba vinni is ugyanolyan rossz, mint nem foglalkozni vele.
Valamennyire nyilván kell, mert az ember olyan feltételeket teremtett, amelyek között foglalkozni kell az egészséggel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!