Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » EEG+neurologiai vizsgálat...

EEG+neurologiai vizsgálat kimutatja az agydaganatot?

Figyelt kérdés
2011. dec. 10. 10:06
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Egyik sem specifikus rá. Mindkettő maximum csak a gyanú felvetésére alkalmas, de egész nagy daganatok is előfordulhatnak teljesen normális EEG és neurológiai jelek mellett.

Daganatkeresésre a kontrasztos CT/MR a leginkább megfelelő.

2011. dec. 10. 11:10
 2/13 A kérdező kommentje:
Haat,most nem nyugtattal meg!Mivel 36 hetes kismama vagyok csak EEG vizsgálat lehetett..Rosszul voltam ,félrebeszéltem,zsibbadtam..A neurologus tetaniara gyanakodott..gondolom,azért valamit csak mutatott volna nem?
2011. dec. 10. 19:02
 3/13 anonim ***** válasza:

Pedig az EEG főleg epilepsziában hasznos (akkor is csak roham alatt), egy negatív EEG semmit sem zár ki. De nyugi, az agydaganat nem túl valószínű, és kis milló nem maradandó betegség (pl. alacsony vércukor, ionelcsúszás) is okozhat ilyen tüneteket.

Konkrétabbat sajnos nem tudok mondani, mert a "rosszul voltam" kifejezés orvosilag értelmezhetetlen (forgó jellegű szédülés?, bizonytalan egyensúly? hányinger?, ködös tudat?, fájdalom?, ájulás?), a zsibbadásnál pedig az a lényeg, hogy hol (melyik végtag(ok)on) és milyen eloszlásban (ideg ellátási területe, dermatóma szerinti, distalis, teljes végtag; együtt járt-e a végtag gyengeségével/bénulásával) jelentkezik, a "félrebeszélés" pedig megint több tünetet takarhat...

2011. dec. 10. 22:30
 4/13 A kérdező kommentje:

Az a baj,hogy mög most is szédülök,de azelött panikbeteg voltam,terhesség alatt elmult,de most a rosszulléttel megint elöjött..allandoan azon jár az agyam,hogy mi van ha komolyabb..Vérképem mindig rendben,1 hete vettek utoljára,vérnyomás is,és a rosszullétig még csak a fejem se fájt..

Ez az egesz ugy kezdödött,hogy elkezdtem olyan fura vibralo fenyeket latni a jobb szememmel,majd oldalra teljes sötétséget és nagyon szédültem,megprobáltam lefeküdni,de elkezdtek zsibbadni az ujjaim a jobb kezemen,majd az egesz kezem,végül a szám..Majd ez ugy elmult,újra elöjött..Elmentünk ügyeletre,ott neurologushoz küldtek..Epp a föorvosnö volt,alaposan kivizsgált,reflexeket minden..ott rögtöna azt mondta,hogy nincs agykárosodás,arra más jelek is utalnának..Bent tartott infuziora,mivel sulyos magnéziumhianyt allapitott meg..A félrebesélés olyan volt,hogy néha csak dadogtam,nem talaltam a szavakat,vagy mast mondtam mint amit akartam..de ha picit nyugodtabb lettem,volt hogy erthetöen is beszéltem..mikor kezdtem izgulni,panikolni,megint jött a zavaros beszéd..

Mikor ment az infuzio,jött az szonyatos fejfajas,de ekkor már nem voltak lataszavarok..Doktornö mondta,hogy auras migren is lehet..majd hazajöttem,lefeküdtem,egesz ejjel probalgattam magamban,hogy mar normalis e a beszédem..reggelre teljesen helyrejött,mire mentünk EEG-re..Ahogy irtam az teljesen normalis lett,dokinö meg 1x megvizsgalt,majd mondta,hogy csak erösitette a gyanujat,hogy tetanias roham volt,mivel reggelre elmult a magnéziumtol..Ennyit mondott,majd hazajöttem..de azota nemtudom tultenni magam rajta,allandoan panikolok,lehet már ettöl szédülök napi szinten,mivel a roham elött szedülés sem volt..Szoval ez a történetem..Mindennapi idegeskedéssel telik..:(

2011. dec. 11. 11:56
 5/13 anonim ***** válasza:

Miután elmúltak a fények és a foltok, utána kis idővel nem volt fejfájásod?

Mert amit leírtál, az tényleg az aurás migrénre jellemző, főleg úgy ha a fények/foltok a látótér széle felé kúsztak lassan. Sőt, néhány betegnél az aura nemcsak vizuális, hanem szenzoros is lehet (pl. valamelyik testrészen zsibbadás/bizsergő érzés). Amúgy nem törvényszerű, hogy ha valakinek volt ilyen típusú fejfájása, akkor később minden fejfájását aura vezeti be.

Az ilyen jellegű félrebeszélés pedig egyszerűen lehetett amiatt, mert bepánikoltál (hasonlóan ahhoz, mint amikor valaki egy súlyosabb baleset szemtanúja, akkor ő is egy ideig csak hebeg-habog).

A magnéziumhiány pedig csak fokozza a fenti tüneteket és a pánikreakciót, szóval emiatt az "élmény" még intenzívebb volt.

Vagyis jó eséllyel nincs semmi komolyabb baj. Amire oda kell figyelned, hogy amiatt ne szorongj, hogy mikor lesz megint ilyen vagy vajon van-e valami komolyabb baj, hanem élj ugyanúgy, mint ezelőtt. Különben az állandó stresszelés csak újabb "tüneteket" (mint pl. most a szédülés és beszédzavar; de később lehet már magas vérnyomás is miatta) fog kiváltani, ezek pedig további szorongást és a kör be is zárult. Ezt a kört szakítsd meg azzal, hogy próbálsz nyugodt maradni.

Amúgy a migrénes roham jól kezelhető ún. nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel, DE a terhesség 3. trimeszterében ezeket TILOS szedni (vannak még más szerek is, de ezekről majd a kezelőorvos felvilágosít, ha egyáltalán szükséged lesz rájuk). Mindenesetre leírtam, hogy lásd, erre is van gyógymód. De az is lehet, hogy szülés után már nem is lesz több migrénes rohamod.

Összefoglalva, az a lényeg, hogy ne idegeskedj, mert minden rendben van.

2011. dec. 11. 14:27
 6/13 A kérdező kommentje:

Köszi szépen,nagyon rendes vagy!Akkor nagy az esély rá,hogy valoban migrénem volt?A látásproblémak ugy kezdödtek,hogy a jobb szemem szélén ilyen cikk-cakkos foltok voltak,kesöbb sötétség,csak akkor láttam oldalra a jobb szememmel,ha arra néztem.De késöbb ez elmúlt mikor már folyt az infuzio,és utana jött az erös fejfájás,ami még másnap is tartott.Egyébként a fejem bal fele fájt,a tünetek pedig a jobb felemen jelentkeztek,a doktornö azt mondta ez is tipikus a migrénre..

Sajnos ilyen vagyok,hogy azonnal a legrosszabbra gondolok,rögtön halálfélelem,stb..3 évig gyogyszert szedtem rá,de hát a terhesség miatt abbahagytam..eddig nem is volt baj,csak most..és most elöjött megint,az agyam csak ezen jár,nehéz kikapcsolni,és egyedül legyözni ezt a pánikot..szinte már keresem a tüneteket magamon,és temetem magam,hogy ez tuti agydaganat..

Amugy megkérdezhetem,orvos vagy?

2011. dec. 11. 14:48
 7/13 anonim ***** válasza:

Jól mondta a doktor nő, ahogy most leírtad a tüneteidet az pont olyan, mint ahogy a tankönyvben le van írva az aurás migrén. Az is jellegzetes, hogy sokan azt hiszik, hogy agydaganatuk van, amikor először fordulnak ezzel orvoshoz. Szóval felesleges aggódni és pánikolni.

Amúgy jelenleg 5. éves orvostanhallgató vagyok, ezért a neurológia (különösen a fejfájások) még friss. :)

2011. dec. 11. 18:42
 8/13 A kérdező kommentje:

Köszi a nyugtato sorokat..:)

Es az nem baj,ha csak a jobb szememen jelentkezett a latoterkieses+zsibbadas?Mert azt olvasgattam,hogy altalaban mindket szemen jelentkezik..De a doktornö meg ugy mondta,hogy ez tipikus migrenre,hogy az ellentetes oldal produkal tüneteket..neharagudj,hogy ennzit zaklatlak mar a gondommal..:(

2011. dec. 12. 09:07
 9/13 anonim ***** válasza:

Továbbra is csak a doktornő szavait tudom ismételni. Vagyis, hogy a fejfájással ellentétes testfélen jelentkeznek a tünetek, de az tényleg igaz, hogy általában mindkettő szemen szokott "aura" lenni. De ha csak az egyiken van, az sem jelent semmi különöset.

Amúgy ma 3 "kolléga" mesélte, hogy durva migrénjük volt a hétvégén, és ebből az egyiküknek aurás volt (szegény alig látott). Szóval lehet, hogy valamilyen front is van...

2011. dec. 12. 22:42
 10/13 A kérdező kommentje:
Tegnap voltam megint a föorvosnönél,megvizsgalt megint,azt mondta nem lat komolyabb bajt..Vettek vért is,kedden megyek megint EEG-re.Rákérdeztem,azt mondta,a nagyon komoly bajt az EEG is jelzi..meg hát mas tünetek is..De azota sajnos nagyon elkezdett bizseregni az arcom,a szemem alatt,a szemzugban,az orrom mellett,föleg jobb oldalon,de néha bal szemhékam is..ez lehet már a pánikreakciotol is?Mert ott is olvastam ezeket a tüneteket..mert stresszelek még mindig..:(
2011. dec. 14. 16:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!