Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Létezik, hogy valaki annyira...

Létezik, hogy valaki annyira beképzeli magának a betegséget, hogy már tüneteket is produkál mellé?

Figyelt kérdés
Az a helyzet, hogy van egy ismerősünk, aki eléggé fél a súlyos betegségektől. Például ha azt hiszi, hogy ilyen és ilyen betegsége van, utánaolvas szakszerűen az interneten, péládul azt olvassa, hogy lábfájással is jár, és már a lábát is fájlalja másnapra. Teljesen beleéli magát az egész dologba, étvágytalan lesz, mindene elkezd fájni, keze, lába, oldala, háta, és egész nap azon stresszel hogy beteg-e, orvoshoz pedig nem hajlandó menni. Létezik hogy valaki ennyire megijedjen ezektől a dolgoktól, hogy már testi tüneteket is produkáljon? Előre is köszönöm a válaszokat.
2011. nov. 24. 13:53
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
96%

Létezik ilyen, ezt hívják hypochondriának. Sajnos nemigen lehet tenni ellene, az ilyenek gyakori látogatói a különböző orvosi rendeléseknek.

Vicc is született róla: Mit írat a hypochonder a sírkövére?

Na ugye megmondtam!

2011. nov. 24. 14:03
 2/11 anonim ***** válasza:
Pszichoszomatikus tünetek.. Az ismerősötök hipochonder, ők hajlamosak erre.
2011. nov. 24. 14:04
 3/11 anonim ***** válasza:
Létezik. Apósom hipohonder. Múltkor helikobaktert képzelt be magának. Nem volt baci a gyomrába, de már annyira fájt neki, hogy műteni kellett
2011. nov. 24. 14:05
 4/11 Antimod ***** válasza:

Állítólag valahol egy fejlődő országban (?) megtörtént egy olyan eset, hogy egy nő annyira beképzelte magának, hogy teherbe esett (vagy félt tőle vagy annyira szerette volna), hogy szabályosan megnőtt a hasa (!) és a mellei, időnként rosszul lett, stb.

Aztán elkezdődtek a fájdalmai és berohant egy kórházba, hogy ő most azonnal szülni fog. Az orvosok döbbenten látták, hogy nincs mit...

2011. nov. 24. 14:10
 5/11 anonim válasza:

Ezt hívják hypochondriának.

Egyik ismerősöm is ilyen...

Szörnyű de lehet vele élni.

2011. nov. 24. 15:56
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Ez hipochondria, ami egy rohadt dolog! Nekem is megkeserítette az életemet. Egyik képzelt betegséget követi a másik. Aki benne van az valóban érzi a tüneteket, valóban retteg, valóban elhiszi, hogy beteg. Nekem sikerült egy jó kis szorongásos, pánikbetegséges állapotba jutnom miatta. Pszichológus/pszichiáter segítségével lehet kezdeni vele valamit. Aki már benne van, magától önerőből nem igen "áll le" róla. Tapasztalat!
2011. nov. 24. 18:59
 7/11 Antimod ***** válasza:

"Nekem sikerült egy jó kis szorongásos, pánikbetegséges állapotba jutnom miatta."

Nekem is! Szakaszosan jön elő. Néha egy-két hónapig szinte minden komolyabb, halálos betegségen "túlesek", aztán pedig vannak nyugalmasabb periódusok - pl. most - amikor hiába hallok-olvasok össze ijesztő dolgokat, egyszerűen nem hatnak úgy rám.

2011. nov. 24. 20:37
 8/11 anonim ***** válasza:
Ez a "periodikusság" rám is jellemző.. Volt, hogy hosszabb ideig semmi jelentősebbet nem képzeltem be, aztán meg sorozatban rák, megsüketülés, stb. egymás után.:( Most jó ideje szorongásos problémáim vannak emiatt..
2011. nov. 24. 20:47
 9/11 nadasdy válasza:
Én a tüdőráktól félek nagyon, mindig beképzelem, hogy van, és nagyon rettegek tőle... Remélem, hogy csak beképzelem! :/
2011. dec. 1. 19:50
 10/11 anonim ***** válasza:
A tüdőrák sajnos nálam is "toplistás". Te cigizel nadasdy? Sajnos én igen. Már régebb óta füstölgök így nem is teljesen alaptalan a rettegés :( Rendszeresen dokihoz járok, mert félek tőle. TUDOM, LE KÉNE SZOKNI!
2011. dec. 1. 20:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!