Bizonytalan eredetű fejfájás-szédülés miatt koponya CT-re küldtek, de nem arra kéne, nem?
Úgy tudom a koponya CT jóval olcsóbb, fapados vizsgálat, és csak azért küldtek arra, mert nem tűnik úgy, h komolyabb bajom lenne. Viszont jelentéktelenebb képet ad az agyról stb. Ráadásul hallottam, hogy hirosimával megegyező (100 röntgenfelvétel) sugárdózist ad. Amit egy gerinc ctnél még elvilelnék, de ez basszus az agyamba megy.
Szóval kisírjak egy MRI-t? És tényleg csak azért tartják vissza mert forgalmasabb és drágább vizsgálat. Vagy legyek (nagyon) bátor, bízzak az orvosba. És feküdjek be hirosimába a semmiért?
Valószínű azért küld CT-re mert nem látja okát, hogy MRI-re küldjön. Mellesleg arra hatalmas a várólista, sokkal komolyabb betegségekkel küzdő emberek várnak rá.
ÉRdekes nekem a tüdőmet CT-ték, 2* is 2 hónap leforgása alatt és semmi bajom nincs, valamint a betegségemre is fény derült.
Ha úgy látja jónak, hogy a CT nem elég úgyis elküld MRI-re de ne játszál tudálékos beteget csak azért mert "ezt hallottam/olvastam/láttam a Dr. House-ban"
igen, amikor bent voltam pont volt egy olyan, hogy "jött egy akut mri-nk" szóval valakit valószínűleg soron kívül küldek be.
De ez kórházban volt. Engem kórházból utaltak és a Szent László utalt be, a szomszédban, a Szent Istvánban fogják megcsinálni. Több hetes várólista CT-re nuku. Bementem (mert az előző időponton nem tudtam megjelenni) és már hétfőre adtak is újat.
Egyébként meg a sugárzás nem feltétlenül érezhető, vagy okoz komolyabb tüneteket, de ez, hogy 100 röntgennek felel meg igaz, és amikor gerinc ct-t csinátlak korábban, akkor is óva intett az orvosom. Szerintem külföldön nem lenne ilyen hülyeség, hogy CT-re küldenek, aztán MR-re, sőt magánklinikák weboldalain is azt olvastam, hogy az agyi betegek szűrésére az MR az ideális, a CT pedig általában inkább a csontokhoz. Feltéve ha festik az ereket, de nekem ezzel nincs bajom. Fessék csak. Engem a sugárzás zavar. De ha már itt tartunk ez is felesleges.
2 hónapon belül leszedik a fogszabályozót, ergo ha tényleg olyan hosszú a lista az MR-re talán belefér. Nem tartom sürgősnek a vizsgálatot és bár a CT-t hétfőn megcsinálják, ha elkerülhető a fölösleges sugárterhelés én képes vagyok majdnem negyed évet várni emiatt.
Külföld? Az állatkórházas sorozatokban rendszeresen látni, hogy minden szarral bedobálják az MRI-be a macskákat, kutyusokat. Szinte azonnal.
Igazából az is közre játszik, hogy ezek a készülékek hatalmas mennyiségű elektromossággal üzemelnek, így egy vizsgálatnak csak az elektromos áram díja körülbelül (de ezt leírtam) 30 ezer forint. Míg a CT emellett kvázi ingyenes.
Te komolyan elhiszed amit az állatkórházas sorozatokban látsz???? Neee!!!
Na akkor egy példa: véralvadási zavarom van, amit egy vérvizsgálat ki tud deríteni. Még leveszik a vért kb: durván 10 perc. Még megjön az eredmény 3 hónap... Mikor betelefonált a dokim december elején, mondták, hogy mivel a doki küld január végére kapok időpontot, de hétfőn hívjam fel őket, mert akkor van előttük a papír. Felhívtam, mire közölték hogy március végére van időpontjuk (jelzem, csak egy vérvétel). Mikor lefutottuk a "kinek a kije vagyok" köröket, hirtelen lett januárra a megbeszélt időpontra. Érdekes ugye? Ugyanis, mint a doki közölte később, nagyon sokan nem várják ki a TB által támogatott utat, hanem magánban azonnal akarják. Ez a CT-nél, MR-nél is így van. Ha biztosra akarsz menni és azonnal meg akarsz nyugodni, akkor inkább fizetsz.
Szóval áprilisban végül megjött a január vér eredménye és mivel a vérvételemet egyszer ismételni kell, kérjek új időpontot. Amit megkaptam jövő év februárjára. (érzed az összefüggést? áprilisban kértem februárra kaptam). Viszont ha kifizetem a vizsgálatot, akkor előrevesznek és mehetek június elején.
Lehet, hogy nálunk szar a rendszer, de azért nem a legrosszabb. Itt Svájcban ahol élek, már akkor 300 frankot (72.000 ft) kell fizetned, ha belépsz a fogorvoshoz. ÉS akkor még rád se nézett. Minden egyébb dolog plusz pénz. Az eü biztosítás itt nem fedez minen vizsgálatot. Ha sokat fizetsz, akkor olyan ellátást kapsz ha keveset akkor meg rosszabbat. Nálunk legalább egységes.
Ne sorozatokból tájékozódj, hanem olvass utána, hogy a környező "fejlettebb" országokban hogy működik az eü.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!