Egy egyén alvászükséglete adottság-e és rá jellemző, vagy változó?
Eléggé egyéni adottság és változik.
Én hét óra alvással már hetekig jól vagyok. A maximum 9 óra, afelett már túlalszom magam.
Éjfél előtt nagyon nagyon nehezen alszom el, éjfél után viszont lényegesen könnyebben.
Ha korán kell kelnem, akkor a kelés utáni fél-egy órában lényegesen kómásabb vagyok, mint ha későn kelek.
A reggeli alvás, ha előtte fáradt voltam napokig és ezért megnőtt az alvásszükségletem, nagyon pihentető, még akkor is, ha közben felébredek-visszaalszom, felébredek-visszaalszom.
Ezek a tapasztalataim.
Régebben én is pacsirtább voltam.
Második voltam (ha minden igaz). :D
Én beérem annyival pár napig, addig a pár napig észre se veszem, hogy alig aludtam. :D
Én ritkán alszok 5-6ot. Az általános az a két nap ébrenlét/3-5 óra alvás. Álmos nem szoktam lenni, ugyanúgy járok-kelek mint más, sokak szerint kissé hiperaktív vagyok (minél régebb óta vagyok fent, annál inkább). Nem vagyok ingerlékeny sem.
Ha valami motivál, akkor már akkorsem tudok aludni, ha már túlléptem a két napot. De utána amint lehet, megpróbálok elaludni, ha máshogy nem megy, akkor nyugtató. Ez van, sajnos. :)
Egyrészt az életkorral változik (az újszülött átalussza a nap nagy részét, a fiatal alszik 8-9 órát is, a középkorú csak 5-7 órát, az öreg nehezen alszik, a nagyon öreg meg ismét átalussza a napot).
Másrészt egyénfüggő is, van, aki egyszerűen beéri 4-5 órával, van, akinek feltétlenül szüksége van 8-9 órára.
Létezik olyan, hogy valaki rosszul méri fel a saját alvási szükségletét, és túl keveset vagy túl sokat alszik. A túl sok alvás után ugyanúgy nem friss, mint a túl kevés után. Csak némi kísérletezéssel lehet rájönni, hogy megfelelő-e az alvásmennyiség.
Egy másik szempont, hogy az alvás minősége is számít, nemcsak a hossza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!