Közvetlenül köldök alatt milyen belső szervek vannak? (puffadás)
Ott leginkább belek vannak:
LÉGGÖMB A HASBAN
Normál esetben legfeljebb 200 ml gáz marad vissza a bélben, ennek legnagyobb része a vastagbélben. A felesleges levegő a bélfalon keresztül a véráramba kerül, majd a tüdőn át a levegőbe távozik vagy felböfögések, illetve szelek útján elillan. A nagyobb mennyiségben távozó gázokat a szaknyelv flatulenciának nevezi. Amennyiben több gáz marad vissza, nyálkával bevont gömbökben tárolódik. A bél a sűrű, nyúlós nyálkát nem tudja rendesen továbbítani, ezért felfúvódik és ez a tágulás gyakran fájdalommal is jár. Ebben az esetben az orvosok meteorizmusról, beteges puffadásról beszélnek. Ha a dobszerűen felpuffadt has felnyomja a rekeszizmot, ez szívtáji fájdalmakat is okozhat, ez kisugárzik a vállakra, és néha határozott félelemérzettel jár. Ugyanakkor a fájdalom nemcsak a gáz mennyiségétől függ: sokat jelent az egyéni érzékenység.
A gyomor-bél csatorna mentén számos szerv és mirigy különféle fontos emésztőnedveket ad hozzá a táplálékmasszához. Ilyen például a nyálmirigy, a hasnyálmirigy, a máj és az epehólyag. A hasnyálmirigy másik nevén pankreas naponta 1,5 liter enzimtartalmú folyadékot juttat a vékonybélbe, ennek segítségével történik a szénhidrátok, a fehérjék, és különösen a zsírok elbontása.
Gyulladás esetén, de az életkor előrehaladtával is csökkenhet ezeknek a mirigyeknek a teljesítőképessége. A szénhidrátokat és a fehérjéket a nyál és a gyomornedvek jórészt még ebben az esetben is fel tudják dolgozni, azonban a zsírok és a zsírban oldódó vitaminok felhasználás nélkül továbbhaladnak. Ezeket csak a lipáz nevű zsírbontó hasnyálmirigyenzim lenne képes hasznosítani. Így nem tökéletesen megemésztett táplálék kerül a vastagbél-traktusba, és ott kellemetlen gázfejlődés mellett a bélflóra áldozatává válik.
NEHEZEN EMÉSZTHETŐ
Akármilyen furcsán is hangzik, a puffadásért legtöbbször az egészségesnek számító gyümölcsök, zöldségek és gabonaneműk ballasztanyagai a felelősek. Annak ellenére, hogy segítik a természetes bélmozgást és támogatják az egészséges bélflórát azonban ez utóbbinak először hozzá kell szoknia a "kemény" koszthoz , ezek közül nem egy bizony félelmetes "puffasztó" hatású: a káposzta, a hagyma, a hüvelyesek, mint a bab és borsó.
Ezek az élelmiszerek viszonylag magas hányadban tartalmaznak nehezen emészthető szénhidrátokat, úgynevezett sztachiozokat és raffinozokat. Ezeknek a lebontásához a szervezetünkben nincsenek enzimek. Ennek megfelelően csak a vastagbélben, a baktériumok révén kerülnek felbontásra, és az ennek során keletkező hidrogéngázok erős puffadást idéznek elő.
Egyesek számára a búza, a zab, a burgonya vagy a kukorica is nehezen emészthető. Ugyanakkor a rizs, főleg a fehér fényezett rizs, ritkán okoz felfúvódást.
Ha ballasztanyagokkal segíteni akarja az emésztését, erre leginkább a zabkása (zabnyák), lenmag vagy az útifűmag alkalmas. Ezeket a baktériumok alig bontják el és úgy haladnak át a bélen, hogy nem okoznak puffadást.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsökből, gyümölcsnektárokból és lekvárokból származó gyümölcscukorral, valamint a mesterséges édesítőszerekkel és a szilvával. Ezek még egészséges bélműködés mellett is nehezen emészthetők. Ha nagyobb mennyiségben esnek a baktériumoknak áldozatul, ugyancsak erős puffadást, fokozottabb érzékenység esetén hasmenést okoznak.
TEJÉRZÉKENYSÉG
Az emberek tíz százaléka nem bírja a tejet megemészteni. Amikor valaki bizonyos élelmiszereket nem visel el, minden valószínűség szerint a bél nem képes ezeket feldolgozni. A tejre érzékeny (laktózérzékeny) emberek veleszületett vagy szerzett (például gyulladás vagy antibiotikum következtében fellépő) enzimhiányban szenvednek: a tejcukrot felbontó béta-galaktozidáz enzim a kelleténél lényegesen kisebb mennyiségben van jelen a vékonybélben. Éppen ezért nem képesek a tejcukrot (laktózt) az azt alkotó szőlőcukorrá és galaktózzá felbontani. Nagyobb mennyiség jut emésztetlenül a vastagbélbe, ahol végül a bélflóra bontja el. Ennek során olyan gázok keletkeznek, amelyek puffadást és hasgörcsöt okoznak. Minthogy a vastagbél nem képes a lebontási termékeket felvenni, ezért a tejcukormaradványok járulékosan bélgörcsöket és hasmenést okoznak. Közbenső megoldást jelentenek az aludttej, a joghurt vagy a kefir. Ezekben a tejcukor már részben átalakulásra került és ezért jobban emészthető. Ez segítséget jelent abban, hogy ne kelljen a tejtermékekről teljesen lemondani. Fontos alternatíva lehet a szójatej, a rizstej és a tofu (szójababtúró vagy szójababsajt.)
SEGÍTSÉG PUFFADÁS ELLEN
Táplálkozás: kerülni kell az izgalmakat, a stresszt, a túl bőséges és kapkodva elfogyasztott étkezéseket. A lassú, alapos rágás és a kiegyensúlyozott táplálék-összetétel már nagy segítség az egészséges emésztéshez. Kisérletezze ki, milyen ballasztanyagokkal szemben nincs érzékenysége, és hagyjon időt a belei számára, hogy hozzászokjanak.
A légzési gyakorlatok: ellazítanak és segítenek elkerülni, hogy levegőt nyeljen. Ezen túlmenően a jó "hasi légzés"-nél a rekeszizom masszírozza, és ezzel fokozottabb működésre serkenti a beleket.
Fogyasszunk bőségesen folyadékot: a ballasztanyagoknak sok folyadékra van szükségük ahhoz, hogy felduzzadjanak; ellenkező esetben összetapadnak és székrekedést okoznak.
A meleg: a hasra tett meleg vizes palack ellazítja a gyomor- és bélizmokat és görcsoldó hatású.
A mozgás: a bélgázok helyes eloszlásához és a beleken történő normális áthaladásukhoz feltétlen szükséges az egyenletes mozgás. Ideális az étkezések utáni séta. Ugyanakkor a lefekvés, az ebéd utáni szunyókálás "bezárja" a belekbe a lenyelt levegőt.
A különféle fűszernövények, mint például az ánizs, a köménymag, az édeskömény, koriander vagy kamilla illóolajaik révén enyhítik a puffadást és görcsöket.
A keserűanyagok, amelyek származhatnak például az enciángyökérből, articsókából, keserűheréből, kis ezerjófűből, fehérürömből vagy keserűnarancs héjából, fokozzák a gyomornedvek termelését és általánosságban segítik az emésztést.
Különféle teakeverékek és cseppek kaphatók a patikákban és a gyógynövényüzletekben.
A habmentesítők hatására szétesnek a gázbuborékokat övező nyálkaburkok, a közbezárt levegő kiszabadul és széllel vagy a véráramon keresztül eltávozik. Az ilyen gyógyszerek különféle hatóanyagokat tartalmaznak, és részben más emésztést segítő gyógynövénykivonatokkal kombinálják őket.
Az emésztési enzimek támogatják a hasnyálmirigyet. Így kevesebb emésztetlen táplálék jut a vastagbélbe, ahol a baktériumok gázképződés mellett felbontják azt. Enzimkészítmények léteznek habmentesítőkkel kombináltan is. Azonban krónikus hasnyálmirigypanaszok esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!