Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Saccoljátok meg mennyibe...

Saccoljátok meg mennyibe kerül egy 40 darabos széntabletta? De kérlek ne nézzétek meg! Csak találgassatok!

Figyelt kérdés
2011. febr. 5. 14:47
1 2 3
 21/24 A kérdező kommentje:
Nekem is öt hónapba telt mire kiderült a hasmenés oka.
2015. márc. 3. 17:10
 22/24 anonim ***** válasza:

Én is majdnem dobtam egy hátast, mikor fizettem a széntablettáért. Az ember megérti, hogy egy doboz ennyibe kerül, mikor bonyolult eljárásokkal állítják elő a hatóanyagot, ráadásul a kifejlesztése/tesztje/engedélyeztetése rengetegbe kerül, úgyhogy az első 20 évben - míg szabadalom védi - a gyártónak be kell vasalnia ezeket a költségeket is.

De könyörgöm, egy aktív szén mitől kerül ennyibe?

Technikai tisztaságúból az a mennyiség, ami van egy dobozban 1 Ft környékén lenne. Mivel megfelelő tisztaságúnak, gyógyszerkönyvi minőségűnek kell lennie, ezért az ár már 10 Ft körül lehet. Ehhez hozzájön még pár forintnyi adalékanyag, tablettázás is van vagy 10 Ft a 40 db-ra, és ott van még a csomagolás 25-30 Ft-ja.

Szóval úgy 50 és 60 Ft között lehet valahol az önköltségi ár. A maradék 800 pedig a gyár, a gyógyszer nagyker és a patika haszna.

Remek!

2017. szept. 1. 12:44
 23/24 anonim ***** válasza:

Persze kedves utolsó, a gyógyszergyári munkás, takarító, értékesítő, kutatóorvos, gyógyszerész stb meg majd sorba áll a Blahán kajaosztásnál, mert fizu az nem jár neki. Meg persze a számlákat sem kell fizetni.

És az megvan, hogy mennyi kiadással járnak az emberi gyógyszer kísérletek? Ott se csak a páciensnek fizetnek.

Valóban lehetne olcsóbb, de egy gyógyszer nem csak anyagköltségből áll.

2017. szept. 1. 16:59
 24/24 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó! Bár nem írtam le külön, de természetesen én sem gondolom, hogy önköltségi áron kéne árulniuk. Természetes, hogy az önköltségi árra rájön a gyár haszna, a nagyker és kisker árrés is.

A mértékével van problémám.

Addig rendben van, hogy a nagykereskedő is dolgozik 20-40%-nyi árréssel (és ez nem a beszerzési, hanem az eladási ár adott %-a). Még az is rendben van, ha egy olcsóbb

termék esetén magasabb árrést alkalmaz, mert igazából fix és proporcionális költségek vegyesen vannak. Hogy a 60 Ft-os önk. árú terméket eladja 120-ért a gyár: OK.

A nagykereskedő cég ezt 200-ért adja tovább: OK (sőt legyen kicsit magasabb is itt az árrés a fentebb emlitettek miatt, úgyhogy még a 230 is OK). A gyógyszertár is ráteszi a maga hasznát, így a 400 Ft-os fogyasztói ár már megvan.

De hogy a bánatba lesz ez ennek a duplájánál is több?! Ez vele a probléma.

A kérdéseid alapján pedig úgy tűnik, csak nagyjából olvastad végig, amit írtam, ill. értelmezési problámák lehetnek.

"a gyógyszergyári munkás, takarító, értékesítő, kutatóorvos, gyógyszerész stb meg majd sorba áll a Blahán kajaosztásnál, mert fizu az nem jár neki. Meg persze a számlákat sem kell fizetni. "

A kutatóorvosra vonatkozóan lásd a 2. mondatomtól kezdődő részt. Az aktív szenet több ezer éve használja az emberiség hasmenés és mérgezés elleni szerként. Nem gondolom, hogy a több ezer éve élt "kutatóorvosok" bérét kéne még most is törleszteni. :)

A többieket illetően pedig:

A gyógyszergyári munkás és a takarító (itt most a gyári takarítóra értve) bére benne van az önköltségi árban.

Az értékesítő bérét az árrésből kell fedezni.

A gyógyszerész bérét a patika által alkalmazott kisker árrésből kell fedezni (és a patika takarítójáét is).

Szóval egyiküknek sem kell a Blahára járnia ételosztásra.

"És az megvan, hogy mennyi kiadással járnak az emberi gyógyszer kísérletek?"

Itt ismét utalok a 2. mondatomtól kezdődő szakaszra, és hogy felületesen olvastad el.

"Valóban lehetne olcsóbb, de egy gyógyszer nem csak anyagköltségből áll."

Nem is anyagköltségről volt szó. Az önköltségi ár minden, a gyártás során felmerülő költséget tartalmaz. A fogyasztói ár pedig már minden egyéb költséget, ami addig felmerül, míg a termék a vásárló elé kerül a boltban/patikában.

Ezzel együtt is jogos a kérdező csodálkozása, mert fele ekkora ár sem lenne indokolható. (Nem az önköltségi árat várja el senki fogyasztói árként, csak egy tisztességes haszonnal számolt végfelhasználói árat.)

[Hozzáteszem: nem ismerem a gyógyszergyár pontos anyag és járulékos költségeit, ezek becsült értékek. Vegyészmérnökként azért van némi fogalmam a hozzávetőleges ráfordításokról, de soha nem dolgoztam gyógyszergyárban.

Ha a saccolt értékek jelentősen eltérnek a valóstól, az nyilván lényeges eltérést jelenthet az elfogadható fogyasztói árban is, de ezt azért nem tartom valószínűnek. Már csak azért sem, mert ha széntablettát nem lehetne ennyiből kihozni, akkor az sok más hasonló (v. akár alacsonyabb) árú gyógyszer forgalmazásának nyereségességét kérdőjelezné meg.]

2017. szept. 2. 11:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!