Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Mostanság elég sokat lehet...

Mostanság elég sokat lehet olvasni és hallani arról, hogy ha tejet adsz a gyereknek kiskorában, érzékennyé válik felnőttkorára, meg nehezen lebontható a gyomornak, stb. Most ez tényleg ennyire veszélyes?

Figyelt kérdés

Régebb azért igyekeztek a szüleink, hogy a tej akár nagyobb mennyiségben is, de ott legyen a mindennapjainkban, mert egészséges. Ma azzal rémítgetnek, hogy nem.A kissrácunk imádja a tejet, aztán ettől sokan hanyatvágják magukat, mert majd meglátjuk mi lesz mikor felnő. Azon mondjuk el szoktam gondolkodni, hogy mennyire "tiszta" a tej, mert már egyebet esznek a tehenek is ma mint régebb, és az antibiotikumozás is több esetben megtörténik, ami a tejből még főzéssel sem távolítható.

Szóval nem azt mondom, hogy minden olyan mint régen, de azért ennyire csak nem rossz a helyzet? Vagy igen?


2011. jan. 18. 07:03
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

A laktózintolerancia alapvetően genetikus, a laktáz enzim termeléséért és a termelés leállításáért felelős géntől függ. Alapvetően a termelésért felelős allél a domináns, ami azt jelenti, hogy ha a szülők erre a génre homogének, és az egyikükben a domináns a másikban pedig a recesszív allél van jelen, akkor minden utódban ott lesz a domináns allél, tehát nem lesznek laktózérzékenyek. Az ő utódaiknak azonban már megvan erre az esélyük.

Az elsődleges laktózérzékenység és a veleszületett laktáz-elégtelenség alapvetően genetikus eredetű betegségek, míg a másodlagos laktózérzékenységet valamiféle környezeti hatás(betegség, vírus) idézi elő és ideiglenes.

Viszont ez a tulajdonság befolyásolható, pl olyan közösségben, ahol sok tejterméket fogyasztanak kisebb a laktózérzékenyek aránya. Azt nem tudom, hogy a korai tejfogyasztás segíti-e a későbbi laktáztermelést (valószínűleg igen), de a tej mellőzésének nem nagyon látom értelmét.

2011. jan. 19. 15:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/12 anonim ***** válasza:

Ha megfelelő helyről szerzed be a tejet, nem lesz baj.

Mi is tejeladással foglalkozunk (kisgazdaság), ha a tehén beteg és antibiotikumokat kap, akkor nem adjuk el a tejét (Forralva isszák a cicák-cocák).

Amúgy az ipari antibiotikumozás inkább a csirkegyárakra jellemző (tudtommal) mert nagyobb tőle a húsuk.

2011. jan. 20. 06:03
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!