Egészséges embernek mehet 7,8 fölé a vércukra bármikor?
Sziasztok!
Ha jól tudom, a vércukrot 1,5-2 órával evés után szokás mérni. Év egy nagyobb nassolás (fagylalt és csokis kifli) után megmértem kíváncsiságból 40 perccel, és 9-es értéket mutatott. Utána a kétórás határidőnél 7,3-at, ami elvileg jó érték, de felmerül bennem a kérdés: egészséges embernek átmenetileg megemelkedhet a vércukra 7,8 fölé?
Étkezés után hamar "hivatalosan" 11 mmol/l-ig normális. 2 órával meg ugye 7,8. Ez "átlagos" emberekre vonatkozik, terhesekre például más a határérték. Ha nagyon fölé megy, akkor már a vizeletben is megjelenik a cukor, és az is okozhat komplikációkat (nem jó a vesének, elszaporodnak a bacik stb.)
Eddig tart a hivatalos ajánlás. Vannak "egészségguruk" vagy hogy is nevezzem őket, akik szerint érdemes úgy étkezni, hogy egyáltalán 7 fölé se menjen. Annyiból nem hülyeség, hogy a vércukorszint minél magasabb, annál jobban károsítja az érfalakat. Egy kicsit a normál mennyiségű vércukor is károsít, de a szervezet képes a hibákat javítani is. Csak ha túl sokat túl magas a vércukorszinted, akkor a javítás "lemarad".
Gondold át, hogy neked mennyire érdemes ilyenekre figyelni. Szerintem nem érdemes végletekben gondolkozni, és valószínűleg a "hivatalos" egészséges táplálkozás elveit betartva is ritkán megy 7 fölé egy amúgy egészséges embernek. Nyilván ha bezabálsz édességből, akkor fölé megy, ezen nincs mit csodálkozni, de a teljes kiőrlésű kenyértől meg a jó rostos hüvelyesektől nem fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!