Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Mi a külömbség közöttük?

Mi a külömbség közöttük?

Figyelt kérdés

Mi a kulombseg a stressz, szorongas es a panikbetegseg kozott?

Testi tunetek vagy micsodak?

2022. dec. 27. 16:06
 1/4 anonim ***** válasza:
Például az erősségük, "komolyságuk". Ilyen sorrendben haladnak az enyhétől a súlyos felé, ahogy írtad. Legalábbis nagy általánosságban, de persze vannak ebben is eltérések.
2022. dec. 27. 16:34
 2/4 anonim ***** válasza:

Stressz: ez lehet eustressz vagy distressz, vagyis jó vagy rossz is, de mindenképp valami olyan, ami a napi rutintól eltér, fel/megrázó élmény

Szorongás: folyamatos és felesleges aggodalmaskodás, sokszor testi tünetekkel is jár, jellemzőek pl. az emésztőrendszeri panaszok (szorulás, hasmenés, hányás, stb.)

Pánikbetegség: amikor ok nélkül pánikreakció tör rá valakire elég sokszor ahhoz, hogy kimondják a betegséget. A pánikreakció az ijedtség és halálfélelem mellett testi tünetekkel is jár: kapkodja az ember a levegőt (ez mélyíti a pánikot!), szapora szívverés, kipirulás...

2022. dec. 27. 16:43
 3/4 A kérdező kommentje:

Értem.

Nos egy fél éve sajnos enyhe pánikrohamaim voltak de azok nagyjából meg szűntek már mert próbáltam tenni érte.

Szorongásom vagy stresszem viszont van sajnos... De nem tudom melyik.

( Már egy pszichológus/pszichiáterhez bejelentkeztem).

Néha ilyen rossz kedv fog el meg ilyen furcsa érzésem van a mellkasomba van mikor izgulást érzek vagy feszültséget vagy ilyesmit... De ha csinálok valamit elmúlik csak nem olyan egyszerű terelni a gondolatot róla :/.

Néha hallom ha fekszek a fülembe hogy dobog a szívem meg érzem a mellkasomba is. Sajna minden kis érzésre azonnal rosszul reagálok. Pl kicsi fájdalom itt vagy fura érzés ott egyből az egész testembe ilyen fura bizsergő érzést érzek kicsit felmegy a pulzusom meg rossz lesz a közérzetem. Próbálom azt hogy ez csak ilyen átmeneti meg nem is kéne ezt észre vennem de olyan mintha már a testem előre bepánikolna...

Próbálok ellene tenni és nem rápánikolni csak nem egyszerű a dolog.

Járok futni, jógázok, meditálok azok segíteni szoktak. Citromfű teát szoktam inni stb...

Próbálok tenni ellene csak nem egyszerű ezért is kerestem fel orvost.

De van hogy 4-5 napig nincs semmi bajom.

Meg igazából mindig más tünetem van. pl 1 hónapig ez azután 1 hónapig másmilyen... Volt mikor szívszúrásom volt meg mellkasi nyomó fájdalmam de pl azok már megszűntek ehelyett most ilyen néha ízgulós feszülős érzésem van... De ez se mindig

Viszont félek attól hogy ez miatt most én kapok egy szívinfarktust vagy stroekot vagy ilyesmit... (Igen sajnos utánalvastam ezeknek és ez is rátett biztosan egy lapáttal)

(Kivizsgált egy maszek kardiológus a szívem teljesen tökéletes)

25/F vagyok.

2022. dec. 27. 16:47
 4/4 A kérdező kommentje:

Alapjáraton 65-70 a pulzusom de mikor valami lánnyal találkoznék vagy izgulok vagy felkell mennem a HR-re vagy bevásárlásnál tetszik egy lány elkezd úgy felszaladni a pulzusom mint az állat... Olyan remegek is meg minden bajom van.

Néha tudom kontrollálni de nem mindig...

2022. dec. 27. 16:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!