Ha vashiányom van ,és szedek egy vitamint amiben 9 gr van akkor az kevés?
A napi ajánlott nőknek 18gr.
És nem javulok semmit.
Kevés ?
Vagy nem szívódik fel ?

ha vashiányod van, akkor egy ideg nem az ajánlott mennyiséget kell szedni, hanem a sokszorosát, erre speciális gyógyszerek vannak (még azt se mindegy hogy szeded, előtte utánna 2 órával nem lehet enni inni), aztán ha feltöltődtek a vas rakáraid, akkor lehet szórakozni ilyen multi vitaminokkal, de addig felesleges.
Hogy felszívódik-e azt több dologtól függ, azért alakult ki eleve mert felszóvdási probléma van a háttérben? Ki kell vizgsálni, ha igen akkor vénásan kell akaponod vasat, és közben rendezi a felszívodási gondot.
Jajj és arra vigyázz, hogy ez a "vashiányom van" ez orovis diganózis legyen, mert magadnak ha megállapítod és elkezded szedni a vasat akkor azt könnyen túl lehet tolni, és a túl sok vas máj és szív károsító is lehet, sok egyéb mellett.
Úgyhogy óvatosa, a háziorvosod segít.
Mellesleg nem kioktatásnak szánom de nincs olyan mértékegység hogy "gr" gondolom gramm-ra gondoltál, azt úgy jelöljük hogy "g", de a vas ajálott napi beviteli mennyisége még véletelen sem 18 gramm.
Egy átlag férfinak napi 8-10 mg! (miligramm) vasra van szüksége átlagban, még egy átlag nőnek a mensturáció miatti vérvesztéssel napi 15-20mg-ra.
Nem veszem kioktatásnak,61 évesen az ember már nem úgy tudja a dolgokat, ahogy vannak .
Nekem a doktornő annyit mondott ,hogy szedjek vasat,de amit kiírt laktózos,és én laktóz érzékeny vagyok.
Egy multivitamint találtam amiben ez a 9mg van.
De ezek szerint ez semmi.
Köszönöm

Igazán nincs mit, egyébként vannak laktóz mentes vaspótló tabeltták is, olyat is fel tud írni, illetve, vénásan is lehet pótolni ha indokolt.
Jobbulást kívánok! :)

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!