Kollagéntől...energia?
Hát a kollagén nem ad túl sok energiát, viszont az ilyen termékekbe gyakran raknak különféle vitaminokat, vagy koffeint. A koffeintől nem leszel sokáig energetikus viszont, ha eddig vitamin hiányod volt akkor azok javíthatják az energia háztartásod.
Viszont ha nem tudod hogy mit csinál a szervezetedben, akkor minek veszed be? Nem gondolod hogy érdemes lenne utánanézned hogy mit viszel be a szervezetedbe? Amúgy a kollagén a különböző kötőszöveteket, érfalakat, porcokat építi fel. Így ezek megfelelő fenntartását segíti elő. Vagy jó glicin és prolin források amik a fehérjék elengedhetetlen elemi.
Csak C-vitamin van,meg cink.És az a 2 dl folyadéktól biztos nem pörgök fel.😄
Ezen a zselatinon én is agyaltam...melyik a hasznosabb...
Pár éve, kb 3 a zselatin volt a divat.
Most a kollagén.
Próbáltam utananézni hogy tulkepp a "kollagén por" az konkrétan micsoda de nem találtam okosat.
Ezért kérdeztem hogy nem véletlen csak divatosabb néven kollagén és ez igazából a jó oreg zselatin?
Mert szerintem DE.
Kérem ha tud valaki biztosat írja meg!
Link is jöhet.
Kollagén és zselatin felépítése, szerkezete és hatása az emberi szervezetre:
Általános szerepük a szervezetben:
A kollagén a szervezet egyik legfontosabb kötőanyaga. Nagy részben alkotja a kötőszöveteket, ízületeket és csontokat, valamint az izmok megközelítőleg 6%-át. az ember testtömegének 25-30% teszi ki a kollagén. A hiánya a fent említett szövetek meggyengülése emelet az érfalak és a szem gyengülésével is jár.
A zselatin a szervezetben nem játszik különös szerepet. Különböző biológia folyamatok alapanyaga vagy szerves anyagok bomlásterméke.
Összetételük és szerkezetük:
A kollagén szerkezetét figyelembe véve három polipeptid láncból kialakuló alfa hélix. A peptid lánc az az alábbi aminosav szekvenciából áll: Gly-Pro-X vagy Gly-X-Hyp, a hol X több külön féle aminosav is lehet. A láncokat a peptidláncok között kialakuló hidak kötik össze amik hidroxi-lizin és prolin közti aldol kondenzációval jön létre. Az így kialakuló magas fokú rendezettség adja a kollagén erősségét.
Százalékos összetétele (kis mértékben változékony):
• Glicin 33%
• Prolin 13%
• Alanin: 10%
• Hidroxiprolin: 9,5%
• Glutaminsav: 7,5%
• Arginin: 5%
• Aszparginsav: 4,7%
• Szerin: 3,6%
• lizin: 3%
• + 10db más aminosav 3-1% között
A zselatin a kollagénből nyerhető, vissza nem fordítható hidrolízissel. Hidrolízis alatt a kollagén rendezett és szorosan összefonódott láncai felbomlanak és szét töredeznek. Így a szerkezete nem homogén hanem különböző méretű peptid láncok rendezetlen összessége.
Mivel a kollagénből nyerhető az összetétele közel teljesen azonos.
Fogyasztásuk:
A kollagén fogyasztása erősítheti az ízületeket, csontokat, érfalakat, kötőszöveteket és a szemet. Valamint kiváló glicin, alanin és arganinforrás. Mivel a feldolgozott kollagén közel 100%-ban protein rendkívül alacsony a kalória tartalma, 10g kollagén összesen 40-45 kcal tartalmaz aminek a 20-30% az emésztésre fordítódik.
A zselatinnak kicsit magasabb a kalória tartalma, 10g zselatinban van 61 kcal. Ez könnyeben emészthető mint a kollagén viszont az ebből nyert energiának is a jelentős rész az emésztésre fordítódik.
A zselatin és kollagén fogyasztása ugyan azokkal a tápanyagokkal látnak el minket, a fő különbség hogy a zselatin könnyebben emészthető.
A fogyasztásuk előnyei az első bekezdésben említett szövetek egészséges működése.
Ezeket találtam egy kis kutatás után. Szóval a frissen nyert energiád valószínűleg abból adódhat, hogy javulhatott az izületeid/csontjaid állapota. Ami javíthatja a közérzetedet ami közvetlenül befolyásolja hogy mennyire érezzük energetikusnak magunkat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!