Mi a teendő derékfájás esetén? (Többi lent)
23 éves lány vagyok és a munkám miatt nagyon sokat kell hajolnom.
99 % ban biztos vagyok hogy emiatt van derékfájásom. A derékfájás inkább reggelente valamint éjjel jelentkezik akkor amikor fekszem a de ha felkelek és elkezdek mozogni a fájdalom azonnal megszűnik. Tudnátok egy tanácsot adni esetleg van valami ötletetek hogy mit lehetne tenni hogy ez a fájdalom megszűnjön? 23 évesn nem hiszem hogy ez normális lenne . Még fiatal vagyok ahhoz hogy ilyen fájdalmaim legyenek. Az idősebb kollégáim akik ugyanazt a munkát végzik amit én nekik nincs derekfájásuk.
( amúgy 57kb vagyok)
Szerintem pedig inkább az ágyaddal van baj, ha éjjel jön elő és napközben elmúlik.
A hajolgatás inkább jót tesz a deréknak (kivéve, ha nehéz súlyokat emelsz közben rossz tartásban, de erről nem írtál), alapesetben inkább segíti a derékrész mozgékonyságának megőrzését.
Rossz ágy/matrac viszont igen gyakran okoz ilyen tüneteket, alvás közben rossz helyzetben vagy hosszabb ideig és emiatt kelezketik a fájdalom.
Szia!
30évesen énis azt vettem észre,hogy elvagyok egész nap, éjjel jót alszok,de mondjuk hétvegén,ha beteg vagyok és vasárnapra ágyban maradok akkor egészen szerdáig fáj a hátam. Felegyenesedni sem tudok olyan szinten. Rájöttem,hogy az ágy a ludas, valószinüleg túl kemény és kinyírja a derekam,ha 5-6óránál többet fekszem benne
Próbálj meg napi pár percet áldozni pár torna gyakorlatra és nyújtásra.
Sokat számít,hidd el!
1.) Ha le kell hajolnod valamiért akkor ne derékból emeld fel. Guggolj le mellé, fogd meg, és egyenes derékkal a combod erejét használva emeld.
2.) Erősítsd meg a comb-, fenék-, és alsóhátizmaidat. Guggolj súllyal, csinálj kitörést és hiperhajlítást. Kérj edzői segítséget a gyakorlatok helyes elsajátításához.
3.) Nyújtsál minden nap lefekvés előtt. Ülj le széles terpeszben. A jobb kezedet emeld fel kinyújtva a füled mellé. Ezt a pózt tartva derékból hajolj a bal lábadra és a jobb kezeddel próbáld elérni a bal nagylábujjad. A kezed legyen végig a füled mellett. Tartsd ki legalább 30 másodpercig. A másik oldallal felváltva csináld ezt meg 4-5-ször. Ez a gyakorlat a musculus quadratus lumborum nevű izmot nyújtja, a legtöbb esetben ennek a túlterhelése és befeszülése okozza a derékfájást.
Itt egy kép is a nyújtásról, mert így visszaolvasva nem hiszem, hogy érthető, hogy is kéne csinálni.
Woooow nagyon szépen köszönöm a sok hasznos választ/ tanácsot.! ❤️
Nem emelek nehéz súlyt. ( ágynenűk ,párnák stb) .
Én azert nem gondoltam hogy az ágyammal lenne baj mivel 2 éve cseréltük ki a matracót és sosem volt gondom . A derékfájás meg egy héttel azután kezdődőtt amiután az új munkámat kezdtem. Ez az első úgymond ,,fizikai’’ munkám . Eddig irodás voltam ami ugye ülőmunka…
A két éves ágy bőven lehet ok, ugyanis a matrac idővel elhasználódik, elveszti a szükséges tartását, szilárdságát, és gerincproblémákat okoz.
Az meg vagy véletlen, hogy most kezdödött, vagy a hajolgatás miatt a gerinced mozgékonyabb lett és a rossz ágyon, rossz tartásban könnyebben elhúzódik.
Az, hogy a gerinced hajlékonyabb, jobb, egészségesebb, mintha nem, de az ágyat/matracot cseréld ki, és ahogy 3-as írja, ne sajnáld rá a szükséges pénzt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!