Sebhorreás dermatitisszel milyen étrendet kell követni?
A héten diagnosztizáltak sebhorreával, szerencsére elég mild, de az utóbbi napokban a tünetek felerősödtek. Az Uriage DS (Dermatite Seborreica) termékcsaládot használom a hajamra és arcomra, illetve plusszban Nizoralt.
A hajam csak enyhén korpás, viszont a szemöldökömnél egyre durvább a pirosság, korpa és kezd eléggé kiszáradi az a terület.
A nasolabiális redőknél pedog napi 3x kell mosnom a gombaölővel, mert olyan gyorsan visszatérnek a kis flake-ek és az égető viszkető érzés.
Tudom, hogy a gombaölő krémek használata, csak a tüneteket enyhíti és a betegség valódi okán a krónikus gyulladáson nem használ.
Emiatt elhatárosztam, az étkezésben is igyekszem gyulladás-csökkentő módon táplálkozni.
Mik ennek a típusú étrendnek az apaljai?
- nem eszem tejet+tejtermékeket abszolút
- nem fogyasztok cukrot és finomított szénhidrátot
- az egyedüli nehézség számomra a gabonafélék elhagyása, főleg a búza és a búzalisztes termékek. És most nem a kenyérre és társaira gondolok, hanem olyan jó néha egy teljes kiörlésű lisztből készült tészta...
Nem vagyok glutén érzékeny, és nem tudom, hogy így a gabonafélék mennyire táplálnák a gyulladást. Tudom, hogy előbb-utóbb ezeket is fel kell majd adnom...
- sok halat, nyers zöldséget és hüvelyest fogyasztok - erről, lektinek ide vagy oda, de nem tudok lemondani.
- napi 2 adag gyümölcs is megvan.
Hogy tökéletesítsem jobban ezt az étrendet? Hogy csökkentsem a gyulladást?
Keress rá úgy, hogy "AIP diet" és kidob egy rakás külföldi oldalt, tele receptekkel. Ehetsz tejterméket, csak arra vigyázz H fermentalt legyen, plusz laktóz elhagyása.
A glutén elhagyása nem mindenkinel segít, ha gondolod fél évig próbáld ki, ha nincs javulás, akkor szépen lassan terj vissza rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!