Körömágyat megsértettem és most vettem észre, hogy egy kb. a sérüléstől 3cm-re egy piros csík van, vérmérgezés?
Figyelt kérdés
Kiskutyánk elásta a játékát a földbe, azt szedtük ki, aztán észrevettem, hogy vérzik az ujjam. Bementem, szappanos vízzel lemostam (mert földes is volt) és igazából nem foglalkoztam vele. Így kb. 2-3 óra elteltével most vettem észre, hogy a sebből kiindulva egy pirosas csík kezdett felfele vonulni az ujjon. A csík nagyjából a sebtől 3cm. Forduljak orvoshoz?2020. jún. 4. 16:41
1/5 anonim válasza:
A tetanusznak - ha arra gondolsz - nincs köze a piros csíkhoz, ez legenda. Nincs ilyen szemmel látható jele. Az a bizonyos piros csík nyirokérgyulladás, tehát egész más.
Akkor kell aggódni, ha a seb mély és kosz került bele. Ugyanis ez a baci a levegőtől elzárva tud jól szaporodni. Felteszem a körömágysérülésed kifejezetten felszínes. A földben jó eséllyel volt tetanusz baci, de a körülmények egyáltalán nem alkalmasak a szaporodására, így nincs mitől tartanod. (Bár a földes, koszos sebet okos dolog lett volna jól kimosni és lefertőtleníteni.)
Ha viszont tényleg mély sebről van szó, akkor irány az orvos! Akkor is, ha nincs piros csík.
2/5 A kérdező kommentje:
A mutató ujjam körömágya (a körmöt körbevevő bőr) sérült meg. Ilyen esetben mi számít mély sebnek?
2020. jún. 4. 17:44
3/5 anonim válasza:
Legenda, vagy sem, én a kérdező helyében elmennék dokihoz egy tetanuszra, az úgyis véd - ha jól emlékszem - 2 évre.
4/5 A kérdező kommentje:
Igen, holnap mindenképp elmegyek.
2020. jún. 4. 19:34
5/5 anonim válasza:
A piros csíknak nem a tetanuszhoz van köze, hanem a vérmérgezéshez.
De én is inkább megnézetném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!