Lisztérzékrny vagyok. Diéta nélkül mikor ehetek gluténos dolgokat anélkül hogy beteg lennék?
Erre nincs gyógymód,sajnos.
A diéta az egyetlen megoldás.
Ha valóban lisztérzékeny vagy - az egy életre szól.
Azért,mert ez velünk született dolog - csak később szokott kiderülni. Igazából ez nem is érzékenység, nem is allergia,hanem ez autoimmun "betegség". Aki lisztérzékeny, annak számára a liszt olyan,mint a méreg. Nem tudja feldolgozni a szervezete, hanem gondot okoz, még pszichés gondokat is akár. De légúti, idegrendszeri betegségeket is. Szóval nagyon komolyan kell venni - és bizony egy életen át.
Ha elfogadod, meg fogod találni az örömet, és még a megszokott ízeket is.
Vannak ételek,amiket ugyanúgy ehetsz pl. Rakott krumpli, paprikás krumpli, tejberizs, rizskoch, tejbegriz,ha kukorica-vagy rizsdarával készül.
Amit került a gabonák közül: búza, árpa, rozs, zab! És a barnarizs is kerülendő,ha nincs rajta jel.
Zabból is vannak már gl.mentes termékek.
És a glutenmenteselet.blog-on rengeteg tanácsot, receptet találsz.
Kitartás!
Állítólag én is lisztérzékeny vagyok. Hiszem is, meg nem is. Ezt egy bőrgyógyász derítette ki a hátamon, a térdemen, és a könyökömön lévő viszkető csomókból. Ezek sok éve, kb. 20 évesen jelenkeztk először. Semmi egyéb panaszt nem okoz. Nem is diétázom, az egy-két szelet kenyeremet megeszem minden nap. A sütiket sem utasítom vissza. De óvatosságból a lisztből készült körítéseket lecseréltem krumplira és rizsre. A kukoricából készült kajákat is szeretem, de annak a mennyiségével vigyáznom kell, mert ha sokat eszem, meghajt.
Beszélgettem valakivel a vizsgálatra várakozás közben, akinek még az evőeszközeit sem lehet elmosni ugyanabban a gépben, amiben a család többi tagjáét mosogatják.
Szóval ez teljesen egyéni. Ha nincsaennek emésztési panaszaid, akkor saját felelősségre próbálkozatsz, hogy mit bírsz.
Amit meg észrevettem, a viszkető valamiknek jót tesz a tengervíz és a napfény. Egy egy spanyolországi nyaralás után hónapokra elmúlik.
Néha arra is gondolok, hogy talán nem is létezik lisztérzékenység. Hanem a sok agyonadalékolt kajában - amit a hipermarketekben kapsz - lévő vegyszerek a ludasak, amit titkolnak a gyártók. Ezt arra alapozom, hogy ha hetekig csak házilag, termelőktől vásárolt alapanyagokból főzött ételt eszek, akkor is elmúlik a viszketés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!