Megállapítottak tejfehérje-érzékenységet a 10 éves lányomnál. A tejet nem bírja, de a joghurtot és egyes sajtokat igen. Más állapotú a tejfehérje a tejben, mint a tejtermékekben?
Ezzel én is így vagyok. Joghurtot, sajtot, tejfölt tudok enni, tejből max. 1 pohárral, különben lefoglalom a wc-ét hosszútávra :)
Biztos, hogy tejfehérje allergiája van és nem laktóz?
Csak mert a tejfehérje allergiánál minden tejtermék panaszt vált ki, léaktóz érzékenységnél nem, mert bizonyos tejtermékeknek jóval alacsobnyabb a laktóztartalma.
Joghurt, kefir, sajt, túrókrém, túró rudi: Ezek tehéntejből készülnek. Ugyanolyan tejfehérje van bennük. Nincs olyan, hogy ezek “más fehérjék” lennének. Aki tejfehérje allergiás, ugyanúgy rosszul lesz tőlük.
Szóval vagy félre nézte a doki azt az adatot vagy nem tudom de akkor ezeket sem bírná. A másik lehetőség hogy még nem durvult el annyira az allergiája hogy azok is ártsanak bár ez kicsit furcsa. Ha lehet azért ne add neki ezeket a kajákat mert hirtelen történhet baj.
Nekem és a gyerekeimnek is tejfehérje-intoleranciája van. Ez különféle tüneteket okozhat. Nekem a tejtermékektől hasmenésem lesz, tejből, tejszínből ehhez elég pár kanálnyi, a savanyított tejtermékekből többet is elbírnék, de nem eszem őket, mert nem akarom tönkretenni a vékonybelemet.
A natúr joghurtban és kefírben emésztést segítő mikroorganizmusok vannak, emellett nincs bennük sok fehérje és semmi laktóz, ezért általában ezek a legkevésbé problémásak. Van, aki a zsíros tejtermékeket (vaj, sajt) tolerálja jobban, mert sok zsír társaságában javul a fehérjék emésztése.
A kisebbik fiam babakora óta ekcémás lesz a tejtermékektől, és szemgyulladásra hajlamosítja. A nagyobbiknak szorulása és visszatérő fülgyulladása volt tőlük. Nekünk jobb nélkülük, tej nélkül is van élet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!