Rosszul vagyok, fáj a hasam a finomlisztből készültekből. Miért?
A patikai gyorsteszt egész nagy százalékban kimutatja a gluténérzékenységet.
Én eleinte a kelt dolgoktól voltam rosszul, pogácsa, bukta, pizza. Puffadtam utánuk, böfögés, és egyéb kellemetlen tünetek...
Vérszegény is lettem, ekcémám is volt (utóbbi a diéta óta is van, de minimális a korábbihoz képest).
4 éve derült ki, hogy cöliákiás vagyok, mióta diétázok, semmi puffadás :)
Több minden előfordulhat nálatok. Az egyik a cöliákia (lisztérzékenység). Ezt gasztroenterológián vizsgálják, de ha gyorsan vagy biztosítás nélkül akarja valaki, akkor maszek laborok is elvégzik a vérvizsgálat részét. Itt Transzglutamináz IgA, transzglutamináz IgG és endomysium (EMA) IgA vagy IgG vizsgálatokat érdemes kérni. Pár ezres és pár nap. A vizsgálatok előtti egy vagy több hónapos diéta már tényleg adhat hamis negatív eredményt.
Az is lehet, hogy búza- vagy más gabonaallergiája van valakinek. Ezeket is meg tudják nézni pl. IgE antitestek vizsgálatával. De a saját tapasztalat (elvonás, visszavezetés) sokszor többet ér.
Van az NCGS, ami a fenti kettőn kívüli gluténérzékenység. Erről még keveset tud a világ. Ennek lehet része pl. a hántolt búzával kapcsolatos gond, ami a teljes kiőrlésűnél nem jelentkezik, de ez még csak megfigyeléseken alapul.
Ami véleményem szerint nagyon fontos, hogy csodadoktorokhoz, csodamasinás 5 perc alatt tutit mondó kóklerekhez és pénzlehúzós ezertesztesekhez nem szabad elmenni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!