Laktózérzékenyként ehetek olyan nem laktózmentes termékeket amibe tejsavbaktérium található?










A laktóz az glükózból és galaktózból álló diszacharid, a laktózérzékenységnél a laktázenzim megfelelő működése hiányában a bélbaktériumok bontják különböző melléktermékek keletkezése közben, amelyek a tüneteket okozzák. Ez nem is allergia, hanem anyagcserezavar.
A tejsavbaktérium egy baktérium. Gondolom a tejsav miatt aggódsz, de annak semmi köze a laktózhoz. A tejsavbaktérium azért kapta ezt a nevet, mert az általa termelt tejsavat a tejben fedezték fel, de ez egy három szénatomos hidroxikarbonsav, semmi köze nincs a laktózhoz. Tejsav egyébként az emberben is keletkezik, például amikor az izom igénybevétel alatt van, akkor a kevés sejtekhez jutó oxigén miatt az izomsejtek anaerob úton fognak energiát előállítani, aminek melléktermékeként tejsav keletkezik, ez a tejsavas erjedés.
Vagyis összességében egyszerűen leírva, a tejsavnak semmi köze a laktózhoz, szóval nyugodtan fogyaszthatsz tejsavbaktériumot tartalmazó laktózmentes tejterméket, sőt a tejsavbaktériumok még jót is tesznek a bélflórádnak.





Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!