Rejtett lisztérzékenység tünetei mik lehetnek, meghatározott tünetei vannak, vagy "bármi lehet"?
Például meghatározhatatlan alvászavar, állandó, örökös fáradtság lehet a tünete? Valamint magnéziumhiány?
Elvileg azt olvastam valahol, hogy rejtett lisztérzékenységre vérkép alapján nem lehet következtetni (vagy nem mindig) mert ne azt produkálja mint a nyilvánvaló lisztérzékenység.
Amennyiben az a helyzet hogy nem lehet következtetni, gondolom nem uatalnának be ilyen vizsgálatra, hiszen nincs "igazolható gyanú"...
A puffadás, túl sok zsírmirigy (főleg karon), magnéziumhiány, krónikus fáradtság azt mondták hogy "nem az"...
Valami irodalmat tud valaki angolul vagy magyarul amiben utána lehet ennek olvasni? Lehetőleg szakember által írtakra gondolok.
A legtöbb esetben semmi tünete nincs a liszérzékenységnek, ami van, az is atipikus. A legjellemzőbb a kimerültség, a vérképben durva vashiányra utaló tünetek - de ez még sok minden más is lehet.
Ha a vérkép nem hoz egyértelmű eredményt, akkor bélbiopsziával lehet bizonyítani - ugyanis lisztérzékenység esetén a bélbolyhok ellaposodottak. Utána néhány hónap szigorúan betartott diéta után javulás figyelhető meg.
De én először csak megcsináltatnám a vérképet - ha jól értem még ezen sem vagy túl. Rendes, orvosi laborkörülmények között, nem a csináld magad otthoni készlettel, ami kutyafülét se ér.
Ha semmi beutalót nem kapsz, akkor marad a csináld magad módszer: pár hónapig tartsd a diétát és figyeld a közérzeted, a tüneteid változását. Mondjuk fél év után szépen lassan vezesd vissza az étrendedbe a glutént és pár hónapig megint figyeld magad. Persze ez sem egy tökéletes módszer.
A tüneteid alapján tényleg sok más dologra lehet gondolni. Mondjuk így ránézésre egészségtelen étrend is elég lehet.
Teljes vérkép vizsgálaton túl vagyok, Te valamilyen speiális vérképvizsgálatra gondoltál?
A vérképvizsgálat nem mutatott ki semmit, a fentebbi tünetek jelentkeznek nálam, valamint az egyetlen jelző tünet, hogy ha elég sok lisztet tartalmazó ételt fogyasztok, akkor éjszaka menetrendszerűen lábizomgörcsre ébredek, ami magnéziumhiányra utal, ez szinte 100% pontossággal jelentkezik.
Nekem az egyik tünet a komoly magnéziumhiány volt.
Vérvételnél sima laborból nem derül ki, csak speciális vizsgálatnál, ahol direkt a lisztérzékenységre utaló antitesteket nézik a vérben. Irány a gasztroenterológia vagy egy magánlabor. Néhány ezer ft-ért megcsinálják a cölis vizsgálatot, a genetikai vérvétel jóval többe kerül, de az számodra nem is kellene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!